Soběstačnost v elektřině není problém. Návod ukazuje, jak se stát samovýrobcem proudu

Adéla Očenášková Adéla Očenášková - za podpory: egd logo
Aktualizováno 26. 6. 2021 10:48
Energetická soběstačnost nebo šetrnost k životnímu prostředí. To jsou některé z nejčastějších argumentů expertů, proč by podle nich domácnosti měly investovat do zřízení vlastní fotovoltaické elektrárny. Solární panely na střechách domů ale s sebou nenesou jen benefity. Projděte si náš návod, jak si zřídit domácí solární elektrárnu, a zjistěte, zda se to ve vašich podmínkách vyplatí.
Solární panely v Gardanne ve Francii
Solární panely v Gardanne ve Francii | Foto: Reuters

Inspirace v zahraničí

Česko se do budoucna může při rozvoji solárních elektráren inspirovat také za hranicemi, podle Sedláka ze Svazu moderní energetiky třeba v sousedním Rakousku. To usiluje o rozmach takzvaných energetických společenství, tedy sdílení energie mezi domácnostmi například v rámci ulice nebo čtvrti. 

Jako inspirace může sloužit také Francie, kde kromě dalších finančních úlev platí osvobození od daně z nemovitosti pro budovy, které na sobě mají solární panely. Funguje tu také takzvaná privátní virtuální síť, která je vnořená do té veřejné. Umožňuje sdílet vyrobenou energii mezi obyvateli, kteří od sebe žijí do určité vzdálenosti - ve městech může být síť roztažena do vzdálenosti dvou kilometrů, na vesnicích je limit až dvacet kilometrů.

Krčmář ze Solární asociace doplňuje jako příklad praxi z Německa a Polska, kde funguje takzvaný net-metering neboli vyúčtování pouze kladného rozdílu mezi odběrem ze sítě a dodávkou ze sítě. "Samovýrobce tedy ušetří za odběr elektřiny ve výši množství elektřiny, kterou dodá do sítě, a to nad rámec přímo spotřebované vyrobené elektřiny," vysvětlil Krčmář.

 

Právě se děje

Další zprávy