Soběstačnost v elektřině není problém. Návod ukazuje, jak se stát samovýrobcem proudu

Adéla Očenášková Adéla Očenášková - za podpory: egd logo
Aktualizováno 26. 6. 2021 10:48
Energetická soběstačnost nebo šetrnost k životnímu prostředí. To jsou některé z nejčastějších argumentů expertů, proč by podle nich domácnosti měly investovat do zřízení vlastní fotovoltaické elektrárny. Solární panely na střechách domů ale s sebou nenesou jen benefity. Projděte si náš návod, jak si zřídit domácí solární elektrárnu, a zjistěte, zda se to ve vašich podmínkách vyplatí.
Foto: Shutterstock

Finanční podpora

Pořizovací cena domácí solární elektrárny většinou začíná na zhruba 100 000 Kč. Instalace s akumulací pak podle předsedy Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpána Chalupy přijde na nižší či střední stovky tisíc korun.

Investici ale pomůže snížit dotace. Lidé o ni mohou zažádat v rámci programu ministerstva životního prostředí Nová zelená úsporám. Peníze jsou určeny jak pro rodinné, tak bytové domy. Dotaci však není možné získat na rekreační objekty, tedy třeba chaty nebo chalupy.

V případě rodinného domu na dotaci dosáhne:

  • vlastník nebo stavebník rodinného domu
  • vlastník práv stavby 
  • správce svěřenského fondu, do něhož byl rodinný dům včleněn

V případě bytového domu jsou podporovány pouze nemovitosti v Praze a na dotaci dosáhne:

  • vlastník nebo pověřený spoluvlastník bytového domu
  • pověřený vlastník jednotky nebo společenství vlastníků jednotek 
  • správce svěřenského fondu, do něhož byl bytový dům včleněn

Pro nárok na dotaci musí zájemci splnit ještě několik dalších podmínek, například jak u rodinných, tak bytových domů je nutné, aby nejméně 70 procent vyrobené elektřiny využila domácnost pro svou spotřebu.

U rodinných domů dosáhne výše finanční podpory maximálně 50 procent řádně doložených způsobilých výdajů, u bytových domů nejvýše 30 procent, v kombinaci se zateplením až 40 procent. Podrobnější informace naleznete zde a zde.

Program Nová zelená úsporám běží od roku 2014, samostatná podpora fotovoltaických systémů pro rodinné domy byla do programu zařazena v říjnu před šesti lety, pro bytové domy v březnu 2016, jak uvedla mluvčí Státního fondu životního prostředí Lucie Früblingová.

Kromě státní podpory mohou zájemci o solární elektrárnu využít také nabídek některých bank v Česku. Jde například o Českou spořitelnou, Komerční banku nebo UniCredit Bank, které se taktéž zapojují do financování udržitelné energie - například výhodnějším úročením či garantovanou sazbou.

 

Právě se děje

Další zprávy