Soběstačnost v elektřině není problém. Návod ukazuje, jak se stát samovýrobcem proudu

Adéla Očenášková Adéla Očenášková - za podpory: egd logo
Aktualizováno 26. 6. 2021 10:48
Energetická soběstačnost nebo šetrnost k životnímu prostředí. To jsou některé z nejčastějších argumentů expertů, proč by podle nich domácnosti měly investovat do zřízení vlastní fotovoltaické elektrárny. Solární panely na střechách domů ale s sebou nenesou jen benefity. Projděte si náš návod, jak si zřídit domácí solární elektrárnu, a zjistěte, zda se to ve vašich podmínkách vyplatí.
Větrné elektrárny, ilustrační foto.
Větrné elektrárny, ilustrační foto. | Foto: Shutterstock.com

Další druhy samovýroby

Fotovoltaická elektrárna na střeše domu představuje nejběžnější, ne však jediný způsob, jak si vyrábět vlastní elektřinu z obnovitelných zdrojů.

  • Pokud má domácnost zájem jen o využití ohřevu vody pomocí sluneční energie, může zvolit takzvaný fototermický systém. V případě lokální produkce energie pro vytápění lze zvolit také tepelné čerpadlo.

Ke střešní fotovoltaice pak mohou být podle Sedláka vhodným doplňkem malé větrné elektrárny v případě, že dům stojí na dobře větrném místě. "Větrná turbína bude vyrábět během zimních období, kdy naopak klesne produkce fotovoltaiky. Mohou být zajímavým řešením například pro chaty bez připojení na distribuční síť," vysvětlil Sedlák s tím, že v Česku jsou ale malé větrné elektrárny spíš okrajovou záležitostí.

Domácnosti si mohou zřídit také vlastní malou vodní elektrárnu, které se ale u nás vyskytují pro soukromé využití také jen velmi zřídka. Pro jejich dobré fungování je klíčové hlavně to, jestli v oblasti teče dostatek vody, která má dobrý spád.

Naopak o zmiňované fotovoltaické elektrárny mají Češi zájem. Například jen v distribuční síti firmy EG.D, která funguje v Jihočeském, Jihomoravském a v částech Zlínského a Olomouckého kraje a Kraje Vysočina, v minulém roce společnost evidovala dva tisíce nových připojených fotovoltaických elektráren na hladině nízkého napětí. Tam se řadí právě ty na rodinných domech a malých firemních areálech. Ve srovnání s rokem 2019 jde o dvojnásobné množství.

 

Právě se děje

Další zprávy