Stávka v Ryanairu se rozšiřuje, zapojí se i piloti z Německa

ČTK ČTK
Aktualizováno 8. 8. 2018 20:59
Kvůli protestům musela firma zrušit 146 z více než 2400 plánovaných pátečních letů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Berlín/Frankfurt - Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair v pátek zruší zhruba každý šestý let, stávkovat se chystají piloti v Irsku, Švédsku, Belgii a Německu. Pro zapojení do 24hodinové stávky navečer hlasovali také nizozemští piloti, jejich účast ale zatím není jasná, protože Ryanair se ve čtvrtek hodlá obrátit na soud, aby pilotům záměr zakázal, uvedla agentura Reuters.

Odborový svaz Vereinigung Cockpit (VC) oznámil, že němečtí piloti Ryanairu zahájí v pátek v 03:01 SELČ čtyřiadvacetihodinovou stávku. Ryanair následně uvedl, že kvůli stávce pilotů v Německu byl nucen zrušit dalších 250 pátečních letů. Na pátek již dříve ohlásili stávku také piloti v Irsku, Švédsku a Belgii. Kvůli těmto protestům Ryanair musel zrušit 146 z více než 2400 letů plánovaných na pátek. Podle agentur se to dotkne asi 55 000 cestujících.

Nizozemští piloti sdružení v odborovém svazu VNV se dnes rovněž vyslovili pro vstup do stávky. Aerolinky ale ještě předtím oznámily, že ve čtvrtek se obrátí na soud s požadavkem, aby zaměstnancům v Nizozemsku v letním období stávkovat zakázal.

Společnost Ryanair provozuje přes 2000 letů denně a létá z 223 letišť ve 37 státech včetně České republiky. Loni v prosinci se firmě podařilo odvrátit rozsáhlé stávky, když se poprvé ve své historii rozhodla uznat odborové svazy. Od té doby ale nedokáže s řadou z nich uzavřít smlouvy o pracovních podmínkách.

Akcie firmy už letos oslabily o více než deset procent.

 

Právě se děje

Další zprávy