Růst české ekonomiky na konci minulého roku zpomalil. Motorem zůstává výroba aut

Jaroslav Krejčí
14. 2. 2017 9:35
České ekonomice se dařilo udržovat příznivý vývoj i v roce 2016, růst HDP nicméně zpomalil na 2,3 procenta. Za poslední čtvrtletí minulého roku pak činí růst hrubého domácího produktu jen 1,7 procenta.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V roce 2016 česká ekonomika vzrostla v porovnání s předchozím rokem o 2,3 procenta, ukazuje předběžný odhad Českého statistického úřadu. V samotném čtvrtém čtvrtletí došlo k meziročnímu nárůstu o 1,7 procenta, což bylo méně, než čekali ekonomové i České národní banka. Ta předpokládala růst o 2,1 procenta.

Podle hlavní ekonomky České bankovní asociace Evy Zamrazilové byl vývoj ekonomiky v posledním čtvrtletí roku zklamáním. “Slabá data z průmyslu a maloobchodu zpomalení signalizovala s předstihem. Podnikatelé jsou v očekávání blížícího se exitu z kurzového závazku opatrnější, spotřebitelé začínají vnímat vyšší inflaci,” uvedla bývalá členka bankovní rady ČNB.

“Z rostoucí domácí a zahraniční poptávky těžila většina odvětví národního hospodářství, zejména zpracovatelský průmysl. Výjimkou bylo stavebnictví, jehož výkonnost byla výrazně nižší než v roce 2015," shrnuli výsledky roku 2016 statistici. Předběžný odhad nespecifikuje detaily vývoje HDP, na více informací bude potřeba počkat na začátek března, kdy ČSÚ zveřejní bližší strukturu HDP.

“Motorem ekonomiky zůstává zpracovatelský průmysl a další odvětví mu pouze sekundují. Úspěch českého hospodářství tak stále stojí především na zpracovatelském průmyslu, konkrétně na výrobě osobních automobilů,” okomentoval vývoj českého hospodářství v roce 2016 ekonom ČSOB Petr Dufek.

Na výdajové straně pak pokračoval trend předchozích čtvrtletí, kdy ve prospěch růstu HDP působily jak stabilně rostoucí spotřeba domácností, tak zahraniční poptávka.

Podle Viktora Zeisela, ekonoma Komerční banky za slabším růstem v posledním čtvrtletí stála zejména nižší tvorba zásob. To podle něj však není špatná zpráva, protože vývoj zásob bývá proměnlivý ukazatel a nesvědčí tedy o horším vývoji českého hospodářství.

“Předstihové indikátory včetně indexu nákupních manažerů (PMI) a důvěry mapované statistickým úřadem stále ukazují na velmi dobrou výkonnost ekonomiky. Slušný růst navíc pozorujeme i u českých hlavních obchodních partnerů,” uvedl Viktor Zeisel. Například německá ekonomika loni rostla o 1,9 procenta, což je nejvíce za posledních pět let.

On i další ekonomové tedy mají za to, že slabý růst hrubého domácího produktu v závěru roku představuje pouze přechodné období a v úvodu tohoto roku dojde opět ke zrychlení. "V letošním roce zrychlí růst ekonomiky na 2,6 procenta. Podpoří ji především růst spotřeby domácností a obnovená investiční aktivita,” říká například hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

 

Právě se děje

Další zprávy