Ženy jsou vzdělanější než muži, přesto vydělávají výrazně méně, ukazuje nové porovnání

Alice Stejskalová ČTK Alice Stejskalová, Iveta Čížová, ČTK
9. 2. 2017 17:39
Rozdíly ve výdělcích mužů a žen jsou v Česku druhé nejvyšší v Evropské unii. Největší rozdíl nastává v době, kdy se zaměstnankyně vrací z mateřské dovolené. Ženy také převažují v oborech, kde je platová situace dlouhodobě špatná.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha  Ženy v České republice mají průměrný plat o více než pětinu nižší než muži. Nerovnost je druhá nejvyšší v Evropské unii, pokud srovnáme takzvaný medián výdělků.

"Není to způsobeno jen diskriminací, ale také odlišnou strukturou na trhu práce, muži a ženy pracují v různých odvětvích," říká Marek Řezanka z Českého statistického úřadu.

Muži mají vyšší výdělky než ženy ve všech kategoriích vzdělání. U vysokoškolských profesí je to podle statistiků způsobeno také tím, že ženy mají převahu v oborech s nižšími platy – především jde o oblast vzdělávání spolu se zdravotní a sociální péčí. Naopak v oboru "informační a komunikační činnosti", kde jsou i díky vysoké poptávce nadprůměrné výdělky, pracuje 105,7 tisíce mužů a pouze 35,8 tisíce žen.

Takzvaný gender pay gap, tedy rozdíl v platech mužů a žen, se v Evropské unii pohybuje kolem 17 procent. Nejhorší situace je v Estonsku, kdy se výdělky liší o více než 25 procent. Naopak statisticky nejspravedlivější v odměňování je Rumunsko, kde rozdíl tvoří méně než pět procent.

Foto: Český statistický úřad

Vysokoškolské vzdělání má přitom 38 procent žen mezi 25 a 34 lety a jen necelá čtvrtina stejně starých mužů. Ve věku od 55 do 64 let je obecně vysokoškoláků méně, větší podíl lidí s vystudovanou vysokou školou je mezi muži. Vysokoškolský titul má 17 procent mužů ze starší generace a 12 procent jejich vrstevnic. Vzdělanost žen se ve srovnání se situací před několika desítkami let velmi zvýšila.

Foto: Český statistický úřad

"V mladší generaci jsou ženy vzdělanější než muži," uvedla Michaela Kleňhová ze sekce demografie a statistik ČSÚ. Střední vzdělání bez maturity má pětina žen a třetina mužů. Podíl lidí se základním vzděláním v obou skupinách činí šest procent. Také v tom u žen nastal mezigenerační posun. Ve věkové kategorii od 55 do 64 let je 18 procent žen a šest procent mužů se základním vzděláním.

Foto: Český statistický úřad

Vliv ale může mít i doba, po kterou je člověk zaměstnán. K největšímu rozdílu v odměňování dochází ve věku 35 až 39 let, kdy si ženy vydělají v průměru o 10 tisíc korun méně. V tomto věku se obvykle vracejí z mateřské dovolené, což se jim následně promítne i do výdělku. "Obtížně pak konkurují mužům, kteří svou kariéru nepřerušili," říká předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

Foto: Český statistický úřad

Podle dostupných dat jsou také ženy daleko více ohroženy nezaměstnaností. Práci nejhůře hledají ženy opět ve věku 35 až 39 let, následně se rozdíly postupem času smazávají. V důchodovém věku 60 a více let se poměr dokonce obrátí a bez práce je více mužů než žen.

Foto: Český statistický úřad
 

Právě se děje

Další zprávy