Útraty domácností dál táhnou ekonomiku, i když se nepovedl prosinec. Obchodníkům rostou tržby

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 6. 2. 2017 11:24
V prosinci rostly tržby obchodů meziročně o rovná tři procenta, což je výsledek, který trh zklamal. Za celý rok 2016 vzrostly o více jak pět procent. Soukromá spotřeba tak zůstává hlavním tahounem hospodářského růstu.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha – Češi v roce 2016 zvýšili své útraty v obchodech oproti předchozímu roku o 5,6 procenta, zatímco průměrná inflace za minulý rok dosáhla na 0,7 procenta. Tržby maloobchodníků rostly ve všech měsících roku, ukazují data Českého statistického úřadu. Domácnosti svými zvýšenými nákupy tak dál táhnou ekonomický růst Česka.

Prodej pohonných hmot se celoročně zvýšil o 7,5 procenta, nepotravinářského zboží o 6,8 procenta a potravin o 3,3 procenta. Nejvíc už tradičně rostly tržby v internetových obchodech, které poskočily o více jak pětinu (21,9 procenta). Výrazně loni rostly také tržby prodejců motorových vozidel – o 8,6 procenta.

V samotném prosinci rostly tržby obchodníků meziročně o rovná tři procenta, což je výsledek, který trh zklamal. "Trh očekával, že Vánoce přinesly nákupní horečku. Naproti tomu reálná data po očištění o sezónní faktory ukazují, že prosincové nákupy byly nižší než v listopadu," říká Viktor Zeisel, analytik Komerční banky. Oproti listopadu tržby v prosinci klesly o 1,4 procenta.

"Přestože prosinec je pro obchodníky obvykle jeden z nejúspěšnějších měsíců v roce, nemalou část nákupů vánočních dárků realizovali spotřebitelé už v listopadu. Velkou roli hrálo také zavření větších obchodů během vánočních svátků kvůli nové legislativě," uvádí k prosincovým výsledkům Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank. Podle nového zákona museli mít velcí obchodníci zavřeno 25. a 26. prosince a na Štědrý den museli zavřít už v poledne.

"Lidé loni také zjevně více než předloni vyčkávali na lednové povánoční slevy, a tyto nákupy tak realizovali právě až letos počátkem roku. Jinak totiž nic nenapovídá tomu, že by spotřebitelský apetýt měl nějak výrazněji slábnout," říká Lukáš Kovanda, hlavní ekonom společnosti Cyrrus.

Maloobchod by měl podle ekonomů i přes prosincové zklamání v růstu pokračovat. "Tomu odpovídá i spotřebitelská důvěra, která v lednu vyrovnala historické maximum, kterého dosáhla na začátku loňského roku," říká Zeisel.

Pro rok 2017 předpovídá analytik zpomalení růstu tržeb. "I když nominální mzdy porostou ještě rychleji, z jejich příspěvku do kupní síly ukrojí vyšší inflace. Celkově tedy očekáváme zpomalení dynamiky tržeb v maloobchodu z loňských 5,6 na letošních 4,7 procenta. Soukromá spotřeba tak zůstane hlavním tahounem hospodářského růstu. Podle našeho odhadu letos přidá 2,9 procenta," dodává Zeisel.

 

Právě se děje

Další zprávy