Nezaměstnanost klesla na nejnižší úroveň v historii České republiky

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
2. 2. 2017 11:25
Na konci loňského roku bylo v Česku podle ČSÚ 192 500 nezaměstnaných osob. Dalších 127 100 lidí také nepracuje, ale práci si aktivně nehledá, a nesplňuje tak podmínky ČSÚ pro zahrnutí do počtu nezaměstnaných. Podíl zaměstnaných je naopak na historickém maximu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Praha – Míra nezaměstnanosti v Česku klesla ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku na 3,6 procenta, což je nejnižší úroveň v historii samostatné České republiky. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ), který používá pro výpočet nezaměstnanosti jinou metodiku než Úřad práce ČR.

Podíl zaměstnaných je naopak na maximu 72,9 procenta. Zaměstnanost se meziročně zvýšila o 111 000 osob na 5,187 milionu lidí.

Na konci loňského roku bylo v Česku podle ČSÚ 192 500 nezaměstnaných osob, což je o 44 400 méně než před rokem. Mezi nezaměstnanými převažovaly ženy (101 900 osob).

Existuje však ještě dalších 127 100 lidí, kteří nepracují, práci si aktivně nehledají, a nesplňují tak podmínky ČSÚ pro zahrnutí do počtu nezaměstnaných.

Statistici upozornili na velký pokles počtu lidí, kteří jsou nezaměstnaní déle než rok. V posledním čtvrtletí jich dlouhodobě zůstávalo bez práce 74 800 – to je o 40 100 méně než před rokem.

Podle ekonoma ČSOB Petra Dufka s růstem zaměstnanosti a s pokračujícím nedostatkem nových pracovníků roste tlak na růst mezd.

"Je velmi pravděpodobné, že tempo mezd letos dále zrychlí, i když zaměstnanost už poroste výrazně pomaleji než loni. Ostatně lidí bez práce ubývá a firmy už téměř nemají kde nové zaměstnance sehnat," říká Dufek. Nezaměstnanost se podle něj na konci letošního roku sníží na zhruba 3,3 procenta, zatímco růst mediánu mezd může atakovat hranici šesti procent.

ČSÚ zveřejňuje obecnou míru nezaměstnanosti 15letých až 64letých lidí, která je podílem nezaměstnaných k pracovní síle, tedy součtu zaměstnaných a nezaměstnaných. Úřad práce uvádí podíl nezaměstnaných osob, tedy počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15 až 64 let k obyvatelstvu stejného věku. Dosažitelný je přitom takový uchazeč o zaměstnání, který nemá objektivní překážku pro přijetí zaměstnání a může bezprostředně nastoupit. Nejde například o člověka uznaného dočasně neschopným práce, osobu na mateřské nebo rodičovské dovolené, účastníka rekvalifikačního kurzu nebo člověka ve vazbě (do šesti měsíců).

Podle výpočtu Úřadu práce ČR nezaměstnanost v Česku v prosinci stoupla na 5,2 procenta z listopadových 4,9 procenta. Bez práce bylo 381 373 uchazečů, což byla nejnižší prosincová hodnota od roku 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy