Ceny bytů v Česku dosáhly zřejmě stropu. Lidé nejsou ochotni přemrštěné ceny platit

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
5. 10. 2018 13:46
Cena nemovitostí dosáhla podle odborníků výše, za kterou už nejsou lidé ochotní byty a domy kupovat. Přesto, že v tuzemsku začaly pomáhat regulace hypoték a zvyšování sazeb ČNB, růst je stále příliš rychlý.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Meziroční růst domů a bytů v Česku ve druhém čtvrtletí zmírnil ze 7,7 procenta na konci března na 7,5 procenta. V rámci zemí Evropské unie byl sedmý nejvyšší. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. V celé EU se ceny zvýšily o 4,3 procenta.

Podle některých tuzemských odborníků však především ve velkých českých městech dosáhly ceny nemovitostí tak vysoké úrovně, za kterou již lidé nejsou ochotni tyto nemovitosti kupovat.

Nejvíce vzrostly ceny domů a bytů ve druhém čtvrtletí ve Slovinsku  a to o 13,4 procenta, více než desetiprocentním tempem stouply také v Irsku, Portugalsku a Maďarsku. Snížily se pouze ve Švédsku o 1,7 procenta a Itálii o 0,2 procenta.

"To, že v šesti zemích zdražovaly nemovitosti razantněji, není žádné překvapení. Centrální banka v Česku zpřísňuje  měnovou politiku, zatímco ve většině zemí EU, především v eurozóně, zůstávají sazby de facto na nulové úrovni. Navíc Evropská centrální banka dosud ani neukončila svoji nekonvenčně uvolněnou měnovou politiku," říká analytik Czech Fund Lukáš Kovanda.

Mezičtvrtletně byty a domy zdražily nejvíce rovněž ve Slovinsku, o 4,2 procenta. Následují Malta o 3,2 procenta, Lotyšsko a Rumunsko o 3,1 procenta. Česko je s růstem cen o 2,4 procenta na osmém místě. V celé Evropské unii stouply ceny v průměru o 1,4 procenta. Klesly pouze v Chorvatsku, o 0,2 procenta.

Meziroční změna cen bytů a domů ve druhém čtvrtletí 2018:

Země Změna (v procentech)
Slovinsko 13,4
Irsko 12,6
Portugalsko 11,2
Maďarsko 10,4
Nizozemsko 9,3
Lotyšsko 8,7
Česko 7,5
Bulharsko 7,5
Estonsko 7,4
Litva 7,4
Slovensko 7,0
Španělsko 6,8
Polsko 6,2
Malta 5,7
Lucembursko 5,1
Dánsko 4,8
Německo 4,7
Rumunsko 4,7
Chorvatsko 4,5
Belgie 3,9
Rakousko 3,7
Velká Británie 3,4
Francie 2,8
Kypr 1,2
Finsko 0,7
Itálie -0,2
Švédsko -1,7
Řecko údaje nejsou k dispozici

Zdroj:Eurostat

"Oproti minulému čtvrtletí růst cen nemovitostí sice mírně zpomalil, ale ve srovnání s minulým rokem je stále vysoký. Největším problémem zůstává nedostatek kvalitních nemovitostí ve velkých městech a jejich blízkém okolí. Kvůli němu bude mírný růst cen pokračovat i v dalším období," podotkl obchodní ředitel společnosti Bidli Roman Weiser.

Podle hypotečního specialisty poradenské společnosti Chytrý Honza Daniela Horňáka dosáhly především ve velkých městech ceny nemovitostí úrovně, za kterou jsou lidé ochotni tyto nemovitosti kupovat.

"Důvodem zpomalení růstu cen je především nasycená poptávka, finanční nedostupnost vlastnického bydlení, opatření ČNB regulující hypoteční trh a vysoká srovnávací základna z předchozích let. Nicméně problémy na straně nabídky nejsou zdaleka vyřešeny, a to zejména v Praze, kde nová výstavba výrazně zaostává za celkovým přírůstkem obyvatel," doplnil analytik Raiffeisenbank František Táborský.

V Česku rostly ceny nemovitostí v porovnání s ostatními zeměmi unie nejrychleji nepřetržitě od posledního čtvrtletí 2016 do konce třetího kvartálu 2017. Nejvyšší byl růst ve druhém čtvrtletí loňského roku, kdy domy a byty meziročně zdražily o 13,3 procenta. V porovnání s průměrem EU byl tehdy růst více než třikrát vyšší.

"Rostoucí ceny bytů a domů v České republice jsou důsledkem špatných stavebních zákonů, které neúměrně prodlužují dobu výstavby nových nemovitostí. K růstu cen rovněž přispívají rostoucí mzdy, které umožňují lidem vydávat více peněz na bydlení," uvedl analytik BH Securities Štěpán Křeček.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka i přes zpomalení tempa růstu cen nelze očekávat, že by se tím zvýšila dostupnost bydlení nebo že by ceny realit dokonce mohly klesnout. "Takovou změnu může přinést snad jen masivní výstavba nebo prudká recese, jak napovídá vývoj po roce 2009," dodal Dufek.

 

Právě se děje

Další zprávy