Zájem o hypotéky stoupl před jejich regulací až o třicet procent, hlásí banky

ČTK ČTK
28. 9. 2018 18:09
Od příštího měsíce se pravidla pro poskytování hypoték zpřísní, české banky tak v posledních týdnech zaznamenaly až třicetiprocentní nárůst zájmu o uzavření hypotečních úvěrů. Zhruba pětina žadatelů již od října na hypotéku nedosáhne. Dluh žadatele o hypotéku nebude moci překročit devítinásobek jeho ročního čistého příjmu. Žadatel bude muset současně na splátku dluhu vynakládat nejvýše 45 procent měsíčního čistého příjmu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Praha - Banky zaznamenaly v posledních týdnech nárůst zájmu o hypotéky o dvacet až třicet procent proti jiným měsícům. Důvodem je říjnové zpřísnění pravidel pro jejich poskytování.

Od příštího měsíce proto očekávají jejich pokles, který by měl být zhruba pětinový. Zhruba na tento podíl žadatelů se hypotéka už nedostane. Vyplývá to z ankety mezi tuzemskými bankami.

"Počet nových hypoték byl v srpnu a v září ve srovnání s červencem o třetinu vyšší," řekl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. Vlivem přísnějších pravidel, která začnou platit v říjnu, na hypotéku podle jejích analýz nemusí dosáhnout až čtvrtina stávajících zájemců, a to zejména obyvatel Prahy, Brna a Olomouce.

Předpokládá, že vlivem přísnější regulace, rostoucích cen nemovitostí a nedostatku nových bytů klesne počet nových hypoték ve čtvrtém čtvrtletí až o třetinu.

Regulace zájem o hypotéky zvedla

Raiffeisenbank očekává v září krátkodobé zvýšení zájmu o hypotéky o dvacet až třicet procent. "Potvrzuje se, že si lidé chtěli vyřídit hypotéku ještě před platností nových pravidel, neboť celý tento rok trh v meziročním srovnání klesal řádově deset až patnáct procent. Pouze v červenci a srpnu se, po ohlášení regulace, začal zvedat. Lze tedy tvrdit, že vliv nové regulace zvedl v meziročním srovnání zájem o hypotéky řádově o patnáct procent, " uvedla mluvčí banky Petra Kopecká.

Vliv regulace podle ní ještě krátkodobě zvedne objemy v září a možná i v říjnu, pak lze očekávat pokles produkce hypoték o patnáct až dvacet procent.

Unicredit Bank během posledních tří měsíců registruje dvacetiprocentní meziroční nárůst objemu hypoték. Vývoj trhu v říjnu bude hodně záviset na nabídce úrokových sazeb, ale podle mluvčího banky Petra Plocka lze očekávat, že se projeví dopad regulace.

Mluvčí komerční banky Michal Teubner míní, že nyní nelze přesně říci, zdali hypoteční trh v souvislosti s doporučením ČNB klesne o deset, dvacet nebo i více procent. Předpokládá ale, že dopad na celý trh bude významný.

Pokles zájmu bude postupný

Moneta Money Bank zaznamenala nárůst hypoték o dvacet až třicet procent. V říjnu očekává ředitel jejích úvěrových produktů Tomáš Kostrhoun pokles do deseti procent. mBank v posledním období evidovala pětinový nárůst zájmu o hypotéku. Její mluvčí Pavel Vlček odhadl, že po určitém přechodném období bude pokles zájmu mezi patnácti a dvaceti procenty.

Sberbank CZ celkově letos zaznamenala nárůst objemu hypoték o deset procent, který pokračoval i během letních měsíců. Poslední dny v září se počet žádostí ještě zvýšil a narostl o třetinu proti průměru. Pokles hypoték očekává mluvčí Radka Černá postupný, protože ještě budou dobíhat stávající žádosti. Pokles nových žádostí předpokládá až o dvacet procent.

U Fio Banky během léta počet žadatelů o hypotéku rostl a v těchto dnech vrcholí. "Když porovnáme letošní a loňské září, je to skok přibližně o polovinu," upozornil mluvčí banky Jakub Heřmánek.

Hypoteční banka v reakci na rozhodnutí ČNB zdražuje svou Jasnou hypotéku. Zatímco nyní jsou u ní pětileté fixace s LTV (poměr výše úvěru k hodnotě zástavy, pozn.) do 80 procent k dostání za 2,89 procenta, od října se zvýší na 3,09 procenta.

"Opětovné zdražení mezibankovních zdrojů znamená nejrychlejší tempo růstu od předkrizového období. Spolu s již schválenými regulacemi, které vejdou v platnost na začátku října, jde o další regulaci trhu, která Čechům ztěžuje cestu za vlastním bydlením," komentovala změnu mluvčí Hypoteční banky Andrea Vokálová.

Dluh žadatele o hypotéku od října nebude moci překročit devítinásobek jeho ročního čistého příjmu. Žadatel bude muset současně na splátku dluhu vynakládat nejvýše 45 procent měsíčního čistého příjmu.

 

Právě se děje

Další zprávy