Propuštění zaměstnanci OKD dostanou příspěvek od státu. Až osm tisíc korun měsíčně

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 11. 5. 2016 19:19
Ačkoli návrh ministra průmyslu Jana Mládka kritizoval ministr financí Andrej Babiš, nakonec byla podle Mládka vláda jednomyslně pro.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Economia

Praha - Vláda schválila příspěvek pro propouštěné zaměstnance OKD. Ti, kteří odejdou jinam, dostanou 7000 nebo 8000 korun měsíčně. Informoval o tom ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Odebírejte zprávy Aktuálně.cz přes aplikaci WhatsApp
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Odebírejte zprávy Aktuálně.cz přes aplikaci WhatsApp

Nepoužíváte WhatsApp? Zjistěte více >>

Finanční podpora se týká všech propouštěných zaměstnanců OKD, tedy nejen horníků, ale i pracovníků v dalších profesích. Příspěvek bude vyplácen po omezenou dobu v závislosti na počtu odpracovaných let.

Ten, kdo odpracoval dva až pět let, bude příspěvek pobírat tři měsíce. Za každý další odpracovaný rok navíc se mu počet měsíců, po které může s příspěvkem počítat, zvyšuje o tři, uvedlo ministerstvo průmyslu a obchodu. Výjimku má tvořit sociálně ohrožená skupina pracovníků starších 50, respektive 55 let, kteří u firmy pracovali nepřetržitě nejméně 25 let a v podzemí odpracovali alespoň 3300 směn. Ti by mohli příspěvek dostávat pět let.

"U povrchových pracovníků je podmínkou dosažení věku nejméně 55 let. Výše příspěvku bude diferencovaná podle převažující činnosti. V případě převažující práce v podzemí bude činit 8000 korun a na povrchu 7000 korun měsíčně," upřesnilo ministerstvo.

Ačkoli návrh příspěvku ke zmírnění sociálních dopadů kvůli útlumu těžby z dílny ministerstva obchodu kritizoval ministr financí Andrej Babiš (ANO), nakonec byla podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka vláda jednomyslně pro. Podle Sobotky je to důležitý krok v pomoci lidem i regionu.

Cílem vlády podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) zůstává udržet OKD v provozu.

K Mládkovu návrhu mělo od začátku výhrady ministerstvo financí. Po středečním jednání tripartity byl ale ministr Andrej Babiš smířlivější. Babiš uvedl, že příspěvky zcela určitě dostanou zaměstnanci OKD vyjma některých dodavatelských firem se zejména polskými zaměstnanci.

"Vyvrátili jsme mu, že mezi zaměstnanci OKD jsou Poláci. Ti jsou v dodavatelských firmách," řekl předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Jan Sábel.

OKD dluží více než 650 věřitelům přes 17 miliard korun. Její majetek přitom nedosahuje hodnoty ani sedmi miliard korun. Louda v úterý uvedl, že připravuje výzvu pro dlužníka a chystá se co nejdříve do Ostravy. Podle Loudy může OKD dále sama o některých věcech rozhodovat, zásadní věci by ale měla s insolvenčním správcem konzultovat.

Vláda dnes také schválila materiál Českého báňského úřadu, podle kterého OKD musí i po vyhlášení insolvence dál zabezpečovat své doly proti haváriím, odvádět platby za vytěžené uhlí a provádět rekultivace. Pokud by za uhlí neplatila, mohl by jí stát odebrat dobývací prostor. Informoval o tom tiskový odbor vlády. K případnému prodeji firmy i s doly je potřeba souhlas báňské správy, píše se v dokumentu.

Vláda odsouhlasila i materiál, ve kterém ministerstvo práce a sociálních věcí nastiňuje opatření v souvislosti s krizovým vývojem kolem OKD. Pokud by se společnost OKD náhle uzavřela a zaměstnanci přišli o práci, potřebovaly by úřady práce v Moravskoslezském kraji podle materiálu posílit o 201 pracovníků. Podle dokumentu se uvažuje o náboru nových sil i o jejich přesunu z jiných částí republiky.

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) z dnešního jednání vlády stáhl návrh, aby část zaměstnanců, kteří by byli propuštěni z OKD, zaměstnal státní podnik Diamo. Informoval o tom v průběhu jednání vlády ministr financí Andrej Babiš (ANO), který je odpůrcem návrhu. Mládek následně uvedl, že se bude snažit k materiálu ještě vrátit a nalézt při debatách s Babišem nějaký kompromis.

OKD zaměstnává zhruba 9800 lidí, dalších 2500 je spojeno s dodavatelskými firmami, dále je tu asi 200 agenturních pracovníků. Nezaměstnanost ale hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích. Největší problém by to představovalo pro okres Karviná, odkud je 90 procent lidí zaměstnaných v dolech.

 

Právě se děje

Další zprávy