Chcete polskou cenu mobilních dat? Odjeďte do Polska, odpověděl náměstek ministra Mládka čtenářům

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 14. 2. 2017 12:26
Online rozhovor s Lubomírem Bokšteflem, který má na ministerstvu průmyslu na starosti elektronické komunikace.
Proč jsou v Česku drahá data? Ministrův náměstek odpovídal
Rozhovor skončil
Lubomír Bokštefl odpovídal čtenářům.
Přečíst si rozhovor

Online rozhovor - Operátoři v Česku měli vysoké investice do sítí, které byly nutné. Tak v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz vysvětlil náměstek ministra průmyslu a obchodu Lubomír Bokštefl, proč v Česku stojí mobilní internet více než třeba v Polsku nebo Rakousku.

Lubomír Bokštefl
Autor fotografie: MPO

Lubomír Bokštefl

Je absolventem ČVUT, obor technická kybernetika. V letech 1991 až 1992 působil na pozici náměstka federálního ministra spojů ČSFR. Po rozpadu federálního státu pracoval například ve společnosti AT&T, mimo jiné jako generální ředitel pro ČR a SR. Byl také obchodním ředitelem společnosti TTC. Na pozici poradce ministra průmyslu působí od června roku 2015, od konce minulého týdne je pak náměstkem Jana Mládka.

Zdroj: MPO

Základní problém byl podle něj v podmínkách aukce z roku 2013, kdy operátoři dražili frekvence na vybudování nových rychlých sítí. "Šlo o požadavek na pokrytí neatraktivních území - to znamená prvotní vysoké náklady s nízkou mírou návratnosti. Srovnávejme srovnatelné: v ČR je jedno z nejvyšších pokrytí území rychlým internetem 4G/LTE. Závidí nám ho i Němci. Ale to něco stojí," napsal Bokštefl v odpovědi jednomu ze čtenářů.

Na dotaz, proč Češi neplatí stejnou cenu dat jako Poláci, kteří platí výrazně méně, odpověděl podle svých vlastních slov drze. "Chcete služby jako v Polsku - odjeďte do Polska," napsal náměstek Jana Mládka. Nízké ceny v Polsku podle něj navíc také nejsou pro všechny.

Že jsou v Česku data v mobilu dražší, je i tím, že "konkurenční prostředí u nás není tak moc silné, aby tlačilo ceny dolů". Zároveň podle něj ale bude ještě dlouho trvat, než do Česka přijde čtvrtý velký operátor.

Navíc Čechům vzkázal, že mají najít odvahu, aby začali s operátory o cenách více jednat. "Řada soukromých uživatelů využívá lepších cen. Nebojí si je vyjednat," napsal v jedné z odpovědí.

Proč jsou v Česku drahá data? Ministrův náměstek odpovídal

Rozhovor skončil
14. 2. 2017
Ptá se: Martin

Dobrý den,

právě mě napadá, jestli to, že je v ČR nejdražší internet na světě není způsobeno tím, že tu máme tak nadstandardně vysoké platy oproti jiným zemím např. sousednímu Německu.

Odpovídá: Lubomír Bokštefl

To asi nebude ten důvod. Ostatně mzdy tvoří u operátorů relativně nízkou část nákladů. Jestli máte zájem, můžete se podívat do jejich výročních zpráv. Jsou všechny volně přístupné na internetu - jejich stažení moc objemu dat nevyčerpá.

14. 2. 2017
Ptá se: Bohuslav Dvořák

Dobrý den, dočetl jsem se, že se sítí 5G by měl přibýt další operátor a (nejen) touto konkurencí by se měla data zlevnit. Nemyslíte si, že když se nyní dohodnou bez potíží tři operátoři na vysoké ceně, dohodnou se stejně dobře i se čtvrtým?

Odpovídá: Lubomír Bokštefl

Kdybychom čekali na příchod dalšího operátora, to by trvalo moc dlouho. Kartelové dohody u nás má hlídat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže - ÚOHS.

14. 2. 2017
Ptá se: Romana

Proč u O2 při mobilním internetu (tarif 1,5 GB ale i 5 GB) při nedočerpání měsíčního limitu musím platit za celý objem, ale do příštího měsíce se mi zbytek dat nepřevádí ??
To je přece vyložená zlodějna !!

Odpovídá: Lubomír Bokštefl

Cenová politika je věcí jednotlivých mobilních operátorů, do ní MPO nemůže zasahovat. Cenovými záležitostmi a dodržováním smluv se zákazníky se zabývá Český Telekomunikační Úřad. Ten je ze zákona nezávislý.

14. 2. 2017
Ptá se: Karel Neuschl

Dobrý den, zastáváte také vy názor, že byl Pavel Dvořák dobrý předseda ČTU, stejně jako si to myslí pan ministr? V případě, že ano, proč si to myslíte?

Odpovídá: Lubomír Bokštefl

Pan Pavel Dvořák byl předseda rady ČTÚ. Velmi dobře zvládl problematiku přechodu TV vysílání z analogu na digitál. ČTÚ byl, je a já doufám že i zůstane nezávislým regulačním orgánem.

14. 2. 2017
Ptá se: zdeněk1

Dobrý den není to tak, že někdo dostává krabicová vína ? Nebo je to jak páni poslanci nenažraní pořád mají málo a na ostatní zbýt nemusí ? !

Odpovídá: Lubomír Bokštefl

Dotaz je mimo rámec věcné diskuse.

14. 2. 2017
Ptá se: pazount

Myslíte si též, že zrychlení, zlevnění a zkvalitnění internetu se odrazí zákonitě pozitivně ve většině oblastech našeho života včetně podnikání. Není to jakási pomyslná dálnice, která s sebou přinese rozvoj a urychlení progrese? Tak proč už tady někdo konečně nezasáhl a neudělal něco pro změnu k lepšímu i za cenu třeba regulace cen ( reguluje se cena cigaret a jiných ndůležitých věcí )... kdo tady zaspal ??

Odpovídá: Lubomír Bokštefl

Jsme v prostředí tržní ekonomiky, kde by měly fungovat zákony trhu. Stát může zasahovat pouze tehdy, když jsou tyto zákony nefunkční. Je lepší tlačit více na odstraňování konkurenčních překážek - a o to se MPO snaží úpravou stávajících zákonů -, jinak hrozí, že se celý systém začne chovat nestabilně. Je to sice zdlouhavý proces, ale ve výsledku mnohem efektivnější s menšími riziky nestability.

14. 2. 2017
Ptá se: Sabul

Nepovede snížení cen dat k omezení investic? Přeci jen naše pokrytí a rychlost i v malých městech je dost nadstandart.

Odpovídá: Lubomír Bokštefl

Je vidět, že si umíte dát věci do souvislostí. Nadstandardního pokrytí bylo dosaženo za cenu relativně vysokých investic. Míra investování byla v uplynulém období u některých operátorů více než dvojnásobná oproti ustálenému stavu.

14. 2. 2017
Ptá se: Milan Rusňák

Doposud jste nebyli schopni nic dělat,proč si myslíte,že se to před volbami změní?

Odpovídá: Lubomír Bokštefl

Dotaz je mimo rámec věcné diskuse

14. 2. 2017
Ptá se: rebel bez příčiny

zdravím,
prostá úvaha: když by byl (nejen) internet levnější, pořídilo by si ho více lidí, takže by v konečném důsledku operátor víc vydělal. nebo operátorovi nejde o zisk?

Odpovídá: Lubomír Bokštefl

Problém je mimo jiné i v tom, že je třeba investovat. Aby si více lidí mohlo nejen pořídit, ale i užívat si připojení s dostatečnou rychlostí, to něco stojí a operátor si na to také musí vydělat. A optimalizace míry investic ve vztahu k počtu připojených je záležitostí obchodní politiky toho kterého operátora. Do toho v podstatě stát nemůže zasahovat.

14. 2. 2017
Ptá se: Vlasta

Dobrý den, proč nemáme stejné ceny jako v Polsku? Mají k tomu operátoři nějaký důvod (kromě vlastního zisku)?

Odpovídá: Lubomír Bokštefl

Drzá odpověď z mé strany, za kterou se omlouvám: Chcete služby jako v Polsku - odjeďte do Polska.
Zmiňované nízké ceny v Polsku (nejsou pro všechny) jsou patrně marketingovým tahem polského operátora.
Operátoři v ČR mají jedny z nejlépe vybavených sítí v Evropě. To pochopitelně něco stojí. Na druhé straně konkurenční prostředí u nás není tak moc silné, aby tlačilo ceny dolů.

14. 2. 2017
Ptá se: Milan

Co si myslíte o tom, že operátoři účtují poplatky za data po vyčerpání limitu. Podle CTU je to neudržitelné. Mně zase přijde normální, když se účtuje něco navíc. Může stát nějak regulovat výši těchto poplatků?

Odpovídá: Lubomír Bokštefl

Případná cenová regulace je plně v rukách ČTÚ. Jestliže je to podle ČTÚ neudržitelné, a jestliže k nápravě nemá ČTÚ potřebné nástroje, mohlo už dávno navrhnou potřebné legislativní úpravy. Prozatím jsem nic neviděl.

14. 2. 2017
Ptá se: Martin Boháč

Dobry den,
pisi z mobilu, omlute prosim diakritiku.

Z pohledu na ceniky a sluzby nasich operatoru je zrejme, ze u nich dochazi ke kartelovym dohodam. Nesnazi se konkurovat si. My, jako zakaznici mame malo moznosti se branit, trh v tom pripade nefunguje. Situace trva mnoho a mnoho let. Ktere konkretni kroky planujete ucinit pro potlaceni dohod? Budete spise regulovat ceny a narizovat, nebo se snazit uvolnit trh napriklad dovolenim vstupu vice konkurencnich operatoru?
Dekuji

Odpovídá: Lubomír Bokštefl

Potlačování kartelových dohod má na starosti Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. A ten je orgánem nezávislým.
Případnou cenovou regulaci má v této oblasti Český telekomunikační úřad a ten je také nezávislým orgánem.
Nejlepším způsobem, jak tlačit ceny dolů, je posilovat konkurenci mezi operátory, odstraňovat překážky v jejich působení - třeba vynutit (i zákonem který je už zpracován) zkrácení doby přechodu od jednoho operátora ke druhému.

14. 2. 2017
Ptá se: Oskar

Vsichni vzdycky nadavaji, když si úředníci pořídí služby dráž než ostatní. Jednou prokážou obchodní talent a vyjednají pro stát něco výhodnějšího a je to taky špatně. Má stát regulovat ceny pro všechny? Kde je potom tržní mechanismus?

Odpovídá: Lubomír Bokštefl

A to nejsou jen úředníci. I řada soukromých uživatelů využívá lepších cen. Nebojí si je vyjednat.

14. 2. 2017
Ptá se: Josef

Proc mame v Praze drahou vodu a zadne penize na novou cisticku? Protoze za Mladka se voda prodala Veolii.
Proc mame drahy internet? Protoze tam zase sedi pan ministr Mladek, jehoz interese jsou zrejme jine nez tothoto statu. Je to tak pane Bokstefle?

Odpovídá: Lubomír Bokštefl

Za drahý internet nemůže pan ministra Mládek a pan ministra ani neprodal vodu Veolii.

14. 2. 2017
Ptá se: Libuse

Zajimalo by mne, z jakeho duvodu drzite tak vysoke ceny a proc jste ochotni je snizit teprve na zaklade noveho zakona, pokud bude schvalen. V Irsku je od sameho zacatku nastavena cena u vsech operatoru na predplacene karte 20 euro na 30 dni. V te cene jsou zdarma sms do vsech siti, zdarma volani do sve site a o vikendu do vsech siti, a samozrejme neomezeny internet. Trh je zde maly, operatoru nekolik. Minimalni mzda je 238,- Kc na hodinu a prece maji vsichni operatori stejne vyhodne podminky pro vsechny. Proc to jde jinde a v Cesku ne?

Odpovídá: Lubomír Bokštefl

Ceny služeb jsou v rukách jednotlivých operátorů. Na jejich tvorbu nemá český stát žádný vliv.
Nový zákon pouze posiluje postavení zákazníka a vytváří jasné podmínky pro lepší fungování konkurence, tak aby je nebylo možné nějakým jiným způsobem obcházet..

14. 2. 2017
Ptá se: Vatra

Dobry den, myslite si ze se vycerpa 14 mld. z evropskych fondu na internet do malych obci, kdyz ministerstvu trvalo tak dlouho pripravit plan a dosud se nic nedeje?

Odpovídá: Lubomír Bokštefl

Ke zbržďování příprav došlo vzhledem k tomu, že jsme se snažili dosáhnout souladu s většinou operátorů, kteří v ČR působí na trhu přístupových sítí k Internetu. Je jich více než 2000 a mají velmi různorodé zájmy.
Program by měl po dlouhých diskusích odstartovat v březnu tohoto roku - za podmínky (šéfové mne určitě nepochválí) - že do procesu nikdo opětovně nevrazí vidle, jak už tomu bylo v minulosti několikrát.

14. 2. 2017
Ptá se: Plachta

Proč v tomto státě nejsou pokuty v procentech z obratu za kartely či jiné obchodní dohody o cenách....firmy si tu dělají co chtějí a jejich právníci se soudí třeba deste let...firmě je to jedno, jelikož ty právníky platí paušálně jako poradenské firmy a ještě si to odečtou z daní !!!

Odpovídá: Lubomír Bokštefl

Podívejte se prosím na zákony, kterými se řídí Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Tam takové sankce jsou uvedeny.

14. 2. 2017
Ptá se: Jana

Chtěla jsem se zeptat, proč se drahý internet neřešil již dříve a proč obyčejní smrtelníci dotují levné firemní tarify?

Odpovídá: Lubomír Bokštefl

Cenová politika je v rukách operátorů a může ji případně ovlivňovat ČTÚ jako nezávislý orgán.

14. 2. 2017
Ptá se: fado1

Ve kterém mobilním operátorovi má ministr Mládek akcie že tyto neustále protěžuje nebo jde o finanční částku na volby pro ČSSD.

Odpovídá: Lubomír Bokštefl

Dotaz jde mimo rámec diskuse. Navíc tazatel patrně nepochopil související problematiku.

14. 2. 2017
Ptá se: Ctenar

Jak je mozne ze Vodafone zdražil jednostranně tarif, aniž by zákazník o to zadal!
Sice přidal volné minuty na volání, ale zvedl cenu za měsíc z 10kc na 50kc !!! Tento tarif používali hlavne neslyšící a duchodci co neslyší dobre a jejich příbuzní na SMS a tedy nikdo nevyužívá volné minuty na telefonování. A ty jim ted každy měsíc propadají !!!
Zákazník se bránil, ale nic nevyresil! Nechtěl volné minuty na hovor a chtěl vrátit cenu na původní výši.
Bohužel nase zakony na "ochranu spotřebitele" funguji na ochranu provozovatelů firem ( telekomunikace, elektřiny, plynu... jak přiznávají i politici u Moravce) a toto posvětila vlada socialistů a Mladek, ktery opravdu kope za firmy!!!

Proc vlada drží ochranu nad firmami a bohatými, kdyz vidí, jak se oni snazí sedrit z lidi co nejvíc peníz - v Polsku maji neomezený limit dat za třetinu z naši ceny!!!!A u potravin víme ze jsou v Německu i Rakousku levnější a přírodní( bez ecek a chemie, ktere způsobují nárůst rakovin a Alzhemera. Takze ty škodlivé sracky zničí a vyčerpá i nase zdravotnictví!!! a Ovlivnuje i pracovní trh lidi ), ale cechacek ktery se nechává staletí vykoristovat Germány, klidně jim zaplatí za chemii a ecka o 20-50% více než to stojí v Německu. Tj hnus !!! Totální hnus a voliče vám to nepřivede!!! Tato soc. vlada pracuje pro bohaté firmy - nejsou zdanene prodeje nemovitosti jako firmy, nezdaňuje se ani nákupy aut pro firmy, nezdanuji se 1kc dluhopisy a uz vůbec se nezaokrouhluji směrem nahoru jak to bylo vždy u jiných dani! Rozbujela se byrokracie na úřadech ! Církev neplatí daně za držení nemovitosti, ani pri jejich prodeji! Restitucemi ktere ste neřešili ste zradili voliče, kteří Vám dali hlasy!!Opravdu věří Mladek ze ČSSD vyhraje volby, kdyz jdete proti zaměstnancům a živnostníkům?? Opravdu vyhrajete volby, kdyz tu chcete 250 000 -1milion nevzdělaných lidi a přitom plánujete 4.prumysl. revoluci, ktera vezme skoro všem lidem práci a ve firmách budou jen roboti ? Pracovní místa nepribudou uz nikdy! To vyridte sve vládě.Jak řešit tedy snížení ceny na původní výši, kdyz zákazník nepotřebuje službu, kterou mu Vodafove vnutil? Dekuji

Odpovídá: Lubomír Bokštefl

Dotaz je mimo věcný rámec diskuse.

V otázce změny/zdražení tarifů Vodafone se prosím obraťte na ČTÚ, ten takovéto případy řeší. Tak jak je to napsáno, tak to vypadá, že jde o porušení platného zákona (i bez navrhovaných úprav)

14. 2. 2017
Ptá se: Petr Nápadník

Jak řešit (cenově přijatelně) rychlé připojení k internetu pro dům na venkově stojící na samotě, stíněn přírodním okolím tak, že nelze připojit přes wi-fi z nejbližší obce? Zatím jedinou možností je příjem přes mobilní síť LTE, která je sice v místě dostupná, ale k provozu celé domácnosti drahá a datově omezená (FUP limit 30 GB od O2). Zatímco ve městech si lze vybírat z mnoha poskytovatelů a druhů služeb, venkov nemá často možnosti téměř žádné...

Odpovídá: Lubomír Bokštefl

Neznám Vaši situaci, řešit to lze asi jen v dohodě s nějakým operátorem v nestandardním režimu.

14. 2. 2017
Ptá se: vv

V cem se nas trh tak zasadne lisi od Polska a Rakouska ze jsou ceny tak diametralne odlisne?
Pokud jde o argumentaci clenitosti terenu, tak na to jsou snad dost padnym argumentem ceny v Rakousku.

Odpovídá: Lubomír Bokštefl

V podmínkách minulé kmitočtové aukce (2013) byl zaklet základní problém - požadavek na pokrytí neatraktivních území. To znamená prvotní vysoké náklady s nízkou mírou návratnosti. Srovnávejme srovnatelné, v ČR je jedno z nejvyšších pokrytí území rychlým internetem 4G/LTE. Závidí nám ho i Němci. Ale to něco stojí.

14. 2. 2017
Ptá se: dvacettri

Z jakeho duvodu je podle vas CTU na strane operatoru?
viz.:
Její firma se navíc obává, že čeští zákazníci začnou nakupovat v levnější evropské cizině a za regulované evropské ceny budou s polskými nebo rakouskými tarify volat a surfovat ze svého domova v České republice.
"Již schválená pravidla by ale měla podobným snahám zamezit," namítá mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

http://archiv.ihned.cz/c1-65609080-roaming-konci-lide-budou-z-ciziny-volat-za-stejne-penize-jako-doma-operatori-uz-ale-hledaji-skuliny

Odpovídá: Lubomír Bokštefl

Nemyslím si to. ČTÚ pouze ověřuje a analyzuje data od operátorů.

14. 2. 2017
Ptá se: Ing. jaromír Suchánek

Uvažujete o možnosti slevnit mobilní internet pro důchodce?
Děkuji za odpověď.

Odpovídá: Lubomír Bokštefl

To musí operátoři, ne ministerstvo.

14. 2. 2017
Ptá se: Antonín Lysák

Syn žije v Dánsku a má kartu VECTONE, platí 99DK a má 600min mezinárodních hovorů, 40GB internet a 3000 SMS po Dánsku. Mezinárodní hovory jsou do 44zemí světa.

Mám T-Mobil, dříve jsem platil 4,000-5,000Kč na 6 telefonů měsíčně. Před rokem a něco jsem zrušil smlouvy a dnes mám Voip volání a platím necelou desetinu. Má to určitá omezení, ale nebudu dál platit nesmyslné částky.

Byl jsem v USA a tam je bohužel všechno daleko levnější a lidé také spolu více komunikují.
Přál bych si hlavně levný internet. Potom je levné volání......Antonín Lysák

Odpovídá: Lubomír Bokštefl

Snad se to povede, je to většinový zájem.

14. 2. 2017
Ptá se: Honza

Dobry den.
Prý mají úředníci lepší, neveřejné tarify. Nemyslíte si, že je to minimálně nemravné? Co na to říkají právníci z pohledu rovnosti před zákonem. Jak to, že se to vůbec trpí?

Odpovídá: Lubomír Bokštefl

To musí řešit ČTÚ a ÚOHS. Zákony jim k tomu dávají možnosti, když potřebují jiné, tak musí říci jaké potřebují úpravy.

14. 2. 2017
Ptá se: Darka

Čím to je ze v Německu nebo v Polsku provozovatele nebankrotují i kdyz jsou ceny nízké o 90% ??
To vypadá ze Češi ty zahraniční ztráty dotují?
Nebo jsou ty náklady tak nízké ze i pri nízkých cenách se to provozovateli oplati a maji dostatečně zisky, aby si mohli vyplácet milionové platy a dividendy majitelům firem?

Odpovídá: Lubomír Bokštefl

TAKTO PAUŠÁLNĚ TO NENÍ PRAVDA

14. 2. 2017
Ptá se: Tri

Blahopreji k nedavnemu jmenovani, co mu predchazelo?

Odpovídá: Lubomír Bokštefl

Asi tak 40 let tvrdé práce.

14. 2. 2017
Ptá se: Vladimír

Dobrý den, budu moci obejít naše národní operátory a zařídit se tak, že si objednám datový tarif například u rakouského operátora, když nyní bude Roaming (v květnu) zrušený?

Odpovídá: Lubomír Bokštefl

Neznám konkrétní možnosti, ale zkusit to můžete, nějakou chvíli to může fungovat.

14. 2. 2017
Ptá se: Jelínek

Jak je možné, že Slováci si dovedou vyjednat u operátorů vždy lepší podmínky než Češi a to nejen ohledně dat ale i hovorů. Stejné je to u bank-produkty, poplatky atd. Mám dojem, že našim zodpovědným lidem je to jedno-lobisti se s nimi vždy dohodnou. Nebo s mýlím?

Odpovídá: Lubomír Bokštefl

Jedno jim to určitě není.

14. 2. 2017
Ptá se: Aleš

Můžete mi říci, jakou jinou technologii používají v ostatních státech, že mohou mít cenu tak nízko a přitom mají až o 75% vyšší náklady na mzdy? Mimozemskou, nebo mimočeskou?

Odpovídá: Lubomír Bokštefl

Stejnou jako jinde.

14. 2. 2017
Ptá se: Karel Malý

Dobrý den. Víte, kolik stránek má maloobchodní cenník služeb (hovory + data) pro zákazníky např. od firmy Vodafone? Pokud si to zjistíte, zvíte, proč v ČR není konkurence a proč zákazníci nepřecházejí k levnějším operátorům.

(Protože ceníky tvoří nepřehledná změť různých tarifů, balíčků, akcí, výjimek, podmínek, věkových kategorií, že ceníky nelze prakticky porovnat a není možné si vybrat levnější tarif, prostě to nepoznáte. A prozradím, těch stránek v A4 má zmíněný ceník čtyřicet tři. Podle mě je to jasná kartelová dohoda, jak zákazníkům znesnadit výběr a přechod a tím si zachovat stávající vysoké předražené ceny. V zahraničí stačí na ceník kolikrát jedna nebo dvě stránky.)

Odpovídá: Lubomír Bokštefl

Na kartelové dohody jsem už reagoval - od toho je ÚOHS.

14. 2. 2017
Ptá se: Miroslav

Dobrý den. Nebylo by lepší, kdyby stát odkoupil většinový podíl operátora O2 a i za cenu několikamiliardových státních dotací za rok (nejsem obecně příznivcem nesmyslných dotací a přerozdělování) nabídl obyvatelům skutečně levný internet a volání. Mám pocit, že internet a komunikace jsou v této době jednou z nejcennějších komodit. Nehledě na to, že přístup na internet pozvedne vzdělání a uvědomělost občanů.

Odpovídá: Lubomír Bokštefl

Stát - tedy ne jako firma - není nejlepším hospodářem.

14. 2. 2017
Ptá se: julich

Dobrý den,
dotazy se mají točit ohledně cen internetu v mobilu.
Proto se ptám, proč jsou ceny takto vysoce drahé a proč teprve" nyní " se otázka vysokých cen řeší, včetně debat ve vládě? Období vysokých cen není otázka nynější doby, ale tento stav trvá mnoho let.

Odpovídá: Lubomír Bokštefl

protože si lidé o to doposud neřekli

14. 2. 2017
Ptá se: Santy

Uvědomujete si, jak obrovská by to byla konkurenční výhoda, kdybychom měli vysokorychlostní internet zdarma pro všechny? Když už neumíme postavit ty dálnice...

Odpovídá: Lubomír Bokštefl

Já tedy ano, už jsem to dokonce i spočítal.

 

Právě se děje

Další zprávy