Zlevněte mobilní data, tlačí na operátory už i politici. Přechod ke konkurenci bude snadnější

Jan Úšela Jakub Zelenka Jan Úšela, Jakub Zelenka
30. 1. 2017 7:36
Příliš vysoké ceny mobilních dat v Česku řeší nejen regulační úřad, ale už i vláda. Velkým operátorům hrozí výrazně vyšší pokuty za omezování menších konkurentů. Spotřebitelé by také měli snadněji změnit operátora.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha – Mobilní data v Česku patří k nejdražším v Evropě. Třeba v sousedním Polsku jsou v průměru patnáctkrát levnější. Na zlevnění teď vedle Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) tlačí i politici.

Předseda regulačního úřadu Jaromír Novák chce nižších cen docílit například výrazným zvýšením pokut, které hrozí především velkým operátorům za omezování svých menších konkurentů. "Navrhujeme, aby se nově mohly pokuty ukládat ve výši procent z obratu operátora," řekl Novák Hospodářským novinám.

Mobilní sítě vlastní trojice největších operátorů − O2, T-Mobile a Vodafone. Menší operátoři si je musí pronajímat od této velké trojice. Levnější data však lidem nemohou nabídnout, protože velcí operátoři tomu brání vysokými poplatky za pronájem svých sítí. Velká trojka se sice zavázala, že ceny pro menší konkurenty sníží, ale podle ČTÚ to dlouhodobě neplní.

Za takové omezování konkurence může telekomunikační úřad udělit operátorům pokutu. Jenže podle současných pravidel jsou to nejvýš jednotky milionů korun − třeba O2 a Vodafone nedávno úřad pokutoval dvěma miliony. Podle Nováka se operátoři takto nízkých pokut nebojí.

Český telekomunikační úřad proto chce, aby novela zákona o elektronických komunikacích zvýšila možné sankce na vyšší stovky až miliardy korun. V krajním případě hovoří regulátor o odebrání licencí na rychlé sítě LTE.

Novela, kterou chystá ministerstvo průmyslu a obchodu, má řešit i další příčinu předražených dat pro spotřebitele. Firmy či úřady si velmi výhodné tarify dokážou vyjednat, na což pak v podobě drahých dat doplácejí běžní klienti. Že na levné firemní tarify nyní doplácejí, přiznávají i sami operátoři.

"Považuji za nepřijatelné, aby čeští zákazníci dopláceli na slevy pro firmy," prohlásil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který svého stranického kolegu a ministra průmyslu Jana Mládka nakonec donutil, aby se v zákoně na větší ochranu spotřebitelů zaměřil. Původní verze s ní nepočítala a opozice v čele s TOP 09 Mládka osočovala, že jde na ruku velkým operátorům.

Novela podle Mládka připraví operátory o možnost, aby sami jednostranně měnili smlouvy. Toho někteří z nich zneužívali třeba vypínáním mobilního internetu zákazníkům, kteří předčasně vyčerpali svůj měsíční datový příděl. Nově by se navíc měla usnadnit a urychlit změna operátora, aby bylo pro člověka snazší přejít ke konkurenci.

Co se má změnit a jaké kroky plánuje regulátor? Čtěte více v dnešních Hospodářských novinách, kde najdete i rozhovor s předsedou Českého telekomunikačního úřadu.

 

Právě se děje

Další zprávy