Agitace, spor o svetr i nechuť být všude. Prezidentské známky jsou unikát plný emocí

Kateřina Hovorková Ekonomika Kateřina Hovorková, Ekonomika
Aktualizováno 11. 6. 2023 12:50
Česko je jednou z mála zemí, kde se nově zvolený prezident objevuje na poštovních známkách. Ty s Petrem Pavlem zamířily v týdnu do prodeje, většina se ale okamžitě vyprodala. V minulosti bylo schvalování známek s hlavou státu plné emocí, podobně jako nyní. Projděte si galerii prezidentských známek od Masaryka po Pavla a zjistěte, co jejich vzniku předcházelo.
Známky prezidentů
Známky prezidentů | Foto: Poštovní muzeum

Ludvík Svoboda

I po prezidentu Ludvíku Svobodovi zůstaly filatelisticky zajímavé exponáty. K jeho 80. narozeninám měl být vydán aršík, který svým grafickým pojetím odkazoval na výkon prezidentského úřadu. Na pozadí Svobodova portrétu byla oficiální standarta a panorama Pražského hradu.

"Ludvík Svoboda však v úřadu do svých narozenin nezůstal, protože musel uvolnit místo na Hradčanech Gustávu Husákovi. Téměř celý náklad známek, na nichž byl ještě prezidentem, tak musel být opět skartován. Ty, které zůstaly, se rovněž těší velkému zájmu sběratelů," říká Pavel Kovařík.

Celkem je různých variant prezidentských známek přes 40, byť prezidentů bylo od vzniku republiky zatím jedenáct. Někteří prezidenti měli známek více v odlišném vyobrazení. Nejčastěji byli na známkách zobrazováni prezidenti Masaryk a Gottwald. U nich bylo podle kurátora Kovaříka budování kultu osobnosti pomocí známek nejsilnější.

 

Právě se děje

Další zprávy