Agitace, spor o svetr i nechuť být všude. Prezidentské známky jsou unikát plný emocí

Kateřina Hovorková Ekonomika Kateřina Hovorková, Ekonomika
Aktualizováno 11. 6. 2023 12:50
Česko je jednou z mála zemí, kde se nově zvolený prezident objevuje na poštovních známkách. Ty s Petrem Pavlem zamířily v týdnu do prodeje, většina se ale okamžitě vyprodala. V minulosti bylo schvalování známek s hlavou státu plné emocí, podobně jako nyní. Projděte si galerii prezidentských známek od Masaryka po Pavla a zjistěte, co jejich vzniku předcházelo.
Prezident Antonín Zápotocký na známce
Prezident Antonín Zápotocký na známce | Foto: Poštovní muzeum

Usedlý Antonín Zápotocký

U známky Antonína Zápotockého, který nastoupil do úřadu po Gottwaldovi, se už definitivně ustálil usedlý pohled na prezidenta. 

Pavel Kovařík připomíná, jak byl a je celý proces vytvoření prezidentské známky složitý. Rytec dostane předlohu, většinou oficiální portrét schválený prezidentskou kanceláří, podle níž pak vytvoří rytinu a ta znovu prochází procesem schvalování. "Technologie ocelotisku je nesmírně náročná, záleží na každém tahu rytce. Těchto odborníků ale ubývá, jde o řemeslo, které se vytrácí," připomíná kurátor. 

Od poloviny 20. let se prezidentské známky většinou tiskly ocelotiskem, což má výhody nejenom ve vztahu k padělání, ale i v tom, že je možné tisknout ve velkých nákladech. "Je to ale nebývale drahé a velmi složité, těch příprav je velké množství a to je také důvod, proč se od rytiny v posledních desetiletích ustupuje po celém světě," vysvětluje kurátor poštovního muzea. 

 

Právě se děje

Další zprávy