Velký balíček úspor přehledně. Vláda představila změny v daních, penzích i dotacích

Aneta Řezníčková Pavla Adamcová Aneta Řezníčková, Pavla Adamcová
Aktualizováno 11. 5. 2023 17:33
Česká vláda ve čtvrtek představila očekávaný balíček úspor, který má v příštím roce snížit schodek státního rozpočtu o 94 miliard a v tom dalším pak o 53 miliard korun. Připravena je také konkrétní reforma penzí. Projděte si klíčová řešení, která se mají dotknout peněženek většiny českých domácností.
Foto: Shutterstock

Zrušení školkovného i snížení slevy na manžela či manželku

  • Konsolidační balíček dále počítá se zrušením celkem 22 daňových výjimek a slev. Fiala poznamenal, že se tak mimo jiné zkrátí daňové přiznání.

Z klíčových daňových úlev vláda navrhuje snížení slevy na dani na manželku, zrušení školkovného nebo zrušení osvobození nepeněžních benefitů zaměstnancům (sportovní, kulturní akce apod.).

"Pokud by ke zrušení osvobození nepeněžních benefitů došlo, zaměstnavatelé tyto benefity přestanou poskytovat. Vláda by tedy žádné peníze navíc nevybrala, pouze by připravila miliony lidí o příspěvky na zdraví, pohyb nebo rekreaci," reagoval Miroslav Rech, ředitel společnosti MultiSport Benefit.

Školkovné je zase podle NERV daňovou slevou, kterou si mohou odečítat rodiče, kteří vydělávají dostatečně na to, že i po uplatnění slev na poplatníka, děti a nepracující manželku mají natolik vysokou daňovou povinnost, ze které mohou slevu na dani za školkovné uplatnit. "Tito rodiče díky slevě na dani fakticky žádné školkovné nehradí. Školkovné naopak musí hradit rodiče s nízkými výdělky nebo bez nich, často samoživitelé s dětmi. Pokud dosud nebyl sociální důvod platby školkovného promíjet nízkovýdělečným rodinám, není sociální důvod je promíjet rodinám s vyššími příjmy," zdůvodnil loni svůj návrh NERV.

Daňová poradkyně společnosti Mazars Gabriela Ivanco se však obává, že pokud nebudou se zrušením školkovného navýšené kapacity předškolních zařízení, o čemž se mluví, mohou se rodiče ocitnout v nepříznivé situaci. "Z důvodu nutnosti péče o děti si nebudou moci dovolit zapojit se v dostatečné míře do pracovního procesu a zároveň přijdou o možnosti slev na dani. To by na ně mohlo mít nezanedbatelný ekonomický a sociální dopad," řekla Ivanco.

NERV původně navrhoval zrušit i slevu na nepracující manželku či manžela. V současnosti si slevu 24 840 korun na dani z příjmů fyzických osob odečítají poplatníci, jejichž manželka či manžel má příjmy nižší než 68 tisíc korun ročně. 

"Tato sleva odrazuje druhého člena domácnosti od participace na trhu práce, zejména demotivuje matky od návratu na trh práce po rodičovské dovolené. Návratem do práce totiž druhý partner ztrácí právě tuto slevu. Zároveň ji nemůže využít část domácností se skutečně nízkými příjmy, kde by měla hlavní sociální význam," uvedli odborníci z NERV ve svém materiálu.

  • "Změny navržené v rámci dnes navrženého konsolidačního balíčku spočívající v omezení uplatnění některých odčitatelných položek nepovažuji za tak zásadní, aby významně pomohly doplnit chybějící prostředky státního rozpočtu," poznamenal Miroslav Kocman, daňový poradce a partner kanceláře Rödl & Partner.

"Zaráží mě omezení podmínek pro uplatnění slevy na nepracující manželku nebo manžela, která by nově měla být podmíněna tím, že rodiče pečují o dítě do věku tří let. Spolu se zrušením školkovného jsou to opatření, která ztíží situaci mladým rodinám, tedy těm, kteří finanční podporu potřebují nejvíce," doplnil.

 

Právě se děje

Další zprávy