Velký balíček úspor přehledně. Vláda představila změny v daních, penzích i dotacích

Aneta Řezníčková Pavla Adamcová Aneta Řezníčková, Pavla Adamcová
Aktualizováno 11. 5. 2023 17:33
Česká vláda ve čtvrtek představila očekávaný balíček úspor, který má v příštím roce snížit schodek státního rozpočtu o 94 miliard a v tom dalším pak o 53 miliard korun. Připravena je také konkrétní reforma penzí. Projděte si klíčová řešení, která se mají dotknout peněženek většiny českých domácností.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: iStock

Statní podpora pro stavební spoření se sníží

  • Státní podpora pro stavební spoření se má nově snížit na 1000 korun ročně ze současných 2000 korun.

O zrušení podpory pro stavební spoření se mluví již delší dobu. "Státní podpora stavebního spoření má sice téměř třicetiletou tradici, ovšem vznikala ve zcela jiné situaci nedostatku úspor, neexistence hypoték a celkového nedostatku dlouhodobých vkladů," zdůvodnil už dříve NERV svůj názor, jak ušetřit v rozpočtu. "Postupem času se z tohoto produktu stalo státem dotované běžné spoření pro některé, jež je však financováno z kapes všech daňových poplatníků," dodal.

Podle Davida Eima, místopředsedy představenstva společnosti Gepard Finance, snížení státní podpory stavebního spoření státní kase příliš nepomůže. Smysl ale podle něj dává. "Stavební spoření v té podobě, v jaké ho známe posledních asi 30 let, zjevně dospělo do fáze, kdy bude muset začít měnit principy svého fungování," uvedl pro Aktuálně.cz. 

Stavební spořitelny si podle něj oddechly, protože možnost úplného zrušení státní podpory byla jedna z variant, která na stole skutečně ležela. "Stavební spořitelny od počátku diskusí o úpravách státní podpory usilovaly o to, aby byl tento příspěvek zachován a s ním byla zachována i atraktivita produktu stavebního spoření," uvedla Asociace českých stavebních spořitelen v reakci na představení balíčku. 

 

Právě se děje

Další zprávy