Velký balíček úspor přehledně. Vláda představila změny v daních, penzích i dotacích

Aneta Řezníčková Pavla Adamcová Aneta Řezníčková, Pavla Adamcová
Aktualizováno 11. 5. 2023 17:33
Česká vláda ve čtvrtek představila očekávaný balíček úspor, který má v příštím roce snížit schodek státního rozpočtu o 94 miliard a v tom dalším pak o 53 miliard korun. Připravena je také konkrétní reforma penzí. Projděte si klíčová řešení, která se mají dotknout peněženek většiny českých domácností.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Zvýšení odvodů pro OSVČ a daně pro firmy

  • Minimální odvody OSVČ by měly vzrůst na úroveň minimální mzdy. Ta je v současnosti 17 300 korun za měsíc. Zároveň se navrhuje, aby OSVČ platily pojistné nejméně z 55 procent namísto současných 50 procent základu daně. 

Obě skupiny, zaměstnanci i OSVČ, mají být podle balíčku zdaněny stejně sazbou 15 procent (popřípadě 23 procent) pro základ daně. "U zaměstnanců je základem daně takzvaná hrubá mzda, u OSVČ je pak základem daně rozdíl mezi příjmy a výdaji," uvádí návrh

"Pro ty osoby, jejichž výdělky se pohybují v takové výši, aby se u nich tento minimální vyměřovací základ uplatňoval, může být toto navýšení dalším impulsem pro to, aby svou samostatnou činnost ukončily," uvedla daňová poradkyně Ivanco.

  • Daň z příjmu právnických osob se zároveň od roku 2025 zvýší na 21 procent z nynějších 19 procent.

Zvýšení sazby daně z příjmů a odvodů bylo dle partnera společnosti Grant Thornton Jiřího Jakoubka sice očekávané, nicméně podle něj povede ke snížení konkurenceschopnosti zejména v oborech náročných na pracovní sílu.

"Zvyšuje-li navíc vláda zdanění firem v době, kdy existuje zásadní potřeba společností soustředit se na investice, aniž by zavedla jakákoli daňová opatření právě na podporu investic, poukazuje tím pouze na to, že přijít s něčím vhodnějším než plošným řešením je nad její síly," zhodnotil opatření.

 

Právě se děje

Další zprávy