Velký balíček úspor přehledně. Vláda představila změny v daních, penzích i dotacích

Aneta Řezníčková Pavla Adamcová Aneta Řezníčková, Pavla Adamcová
Aktualizováno 11. 5. 2023 17:33
Česká vláda ve čtvrtek představila očekávaný balíček úspor, který má v příštím roce snížit schodek státního rozpočtu o 94 miliard a v tom dalším pak o 53 miliard korun. Připravena je také konkrétní reforma penzí. Projděte si klíčová řešení, která se mají dotknout peněženek většiny českých domácností.
Foto: Shutterstock

Seškrtané dotace

Významnou položkou úsporného balíčku je omezení dotací. "Potvrzuje to minulá zpráva NKÚ, za poslední roky nám tu vznikl nový neproduktivní průmysl," okomentoval situaci s dotacemi ministr Stanjura.

Podle expertů se vytratil původní záměr snižovat regionální či jiné nerovnosti, například sociální, zdravotní či vzdělávací.

Také podle výroční zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu jsou dotační peníze často čerpány, avšak chybí zpětná vazba k tomu, jaký užitek dotace přináší. Tržní ekonomika se tak stala ekonomikou spíše dotační. 

  • Omezení neinvestičních dotací zejména do podnikatelského sektoru má do státní pokladny přinést celkem 55 miliard korun. "Jedná se o škrty bolestivé, ale nezbytné. Česká republika již nemůže být dotačním státem, kdy některé podniky počítají ve svých hospodářských výsledcích dotace od státu jako součást svého podnikání," doplnil Petr Andrle, podnikový poradce společnosti Rödl & Partner.

Nejvíce má dojít ke snížení dotací v sektoru průmyslu a obchodu (20 miliard korun), zemědělství (10,2 miliardy korun), dopravy (šest miliard korun), místního rozvoje (2,8 miliardy korun), školství (dvě miliardy korun). Zbylých 13,4 miliardy korun tvoří "ostatní dotace". 

"Krok k omezování nárokové dotační ekonomiky je nepochybně krokem správným směrem. Ďábel je samozřejmě ukrytý v detailu, takže o reálnosti opatření rozhodnou konkrétní škrtnuté dotační tituly," okomentoval krok vlády ekonom Dufek. 

  • Podle Hradila z Cyrrusu půjde o zavedení opatření v reálu. "Jelikož očekávám zuřivý odpor dotčených zájmových skupin, které se budou snažit společnost přesvědčit o tom, že krácení jejich dotací bude znamenat katastrofu biblických rozměrů," podotkl analytik.
 

Právě se děje

Další zprávy