A úroky běží dál. Kolik ve skutečnosti zaplatíte za odklad splátek a co musíte splnit

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 10. 5. 2020 16:05
Kolem vládou garantovaných odkladů splátek úvěrů podle nového zákona o úvěrovém moratoriu panuje stále celá řada nejasností. V přehledu Aktuálně.cz nabízíme návod, jak o odklad zažádat, výpočet, kolik ve skutečnosti zaplatíte, a další informace prostřednictvím otázek a odpovědí.
Foto: iStock

Jaké jsou požadavky? 

Odklad podle zákona může využít každý, kdo si sjednal půjčku před 26. březnem 2020 a je finančně postižen opatřeními na zamezení šíření nové epidemie. O odklad splátek musí požádat všichni účastníci úvěrové smlouvy.

  • Stačí podat jednu žádost, která se vztahuje na všechny úvěry klienta (spotřebitelské, hypotéky a úvěry ze stavebního spoření) a firemní úvěry.

U podnikatelů a firem se odklad splátek týká pouze odkladu jistiny úvěru. Úroky budou nadále splácet k datu jejich splatnosti.

Možnost odložení splátek se nevztahuje na kreditní karty, kontokorentní a revolvingové úvěry, operativní leasing nebo úvěry v souvislosti s obchody na kapitálovém trhu. Splátky také nelze odložit u úvěrů, u kterých byli klienti k 26. březnu 2020 se splácením v prodlení delším než 30 dnů.

 

Právě se děje

Další zprávy