"Bojujeme se zlem." Policii chybí 1800 lidí, nováčky má nalákat akční náborový klip

Ondřej Neufus Ondřej Neufus
28. 8. 2018 16:53
Policie zveřejnila na YouTube náborové video. V něm ukazuje několik profesí, které lze v rámci policie dělat, a vyjmenovává základní podmínky pro přijetí.
Nový náborový klip policie ČR

Praha - Policii, stejně jako většinu zaměstnavatelů v Česku, trápí nedostatek zaměstnanců. Situaci se snaží řešit náborovým videem, ve kterém představuje několik profesí. Od příslušníků legendární URNA neboli Útvaru rychlého nasazení přes pochůzkáře a kapitána policejního člunu až po příslušníky cizinecké policie při kontrole dokladů na letišti.

"Lidé, kteří se zlem aktivně bojují. Lidé, kteří jsou vždy tak silní, aby unesli neštěstí druhých," popisuje video vhodné kandidáty policejního sboru.

"Abychom naše řady rozšířili, je zapotřebí především připomenout veřejnosti, jakou Policie České republiky plní úlohu a co je jejím posláním. Hlavním cílem klipu je oslovení lidí, kteří mají odvahu stát na té správné straně, pro které není spravedlnost prázdné slovo, kteří by chtěli a dokázali pomáhat a chránit," říká o videu mluvčí policejního prezidia Iveta Skupien.

Na videu, které se natáčelo v Praze a Středočeském kraji, lze podle mluvčí spatřit například výcvikový trenažer ve Zbirohu, poříční oddělení Slapy či základní odbornou přípravu - Hrdlořezy. Ve videu prý hráli pouze skuteční policisté a obešlo se bez herců.

Personální obsazenost policie je nyní na 96 procentech. Do požadovaného stavu chybí více než 1800 policistů, zejména v Praze a Středočeském kraji. Policie se v současnosti snaží nalákat lidi i na jednorázový náborový příspěvek. Zájemce o práci tak může dostat až 150 tisíc korun.

O vhodné kandidáty se policie přetahuje i s celníky a s Vězeňskou službou, která sází také na příspěvky a nové benefity.

 

Právě se děje

Další zprávy