Výdělky brigádníků rychle rostou, firmám před Vánoci chybějí pracovníci

ČTK ČTK
4. 12. 2017 15:43
Student či rodič na mateřské si může přivydělat i 200 korun za hodinu. Vysokou odměnu způsobuje nedostatek brigádníků, který před Vánocemi trápí zaměstnavatele. Shání se lidé za kasu, ale i na balení zboží.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Firmy se před Vánocemi potýkají s nedostatkem brigádníků. Nejvíce jich chybí v maloobchodě, kde odměny bývají nižší než v e-shopech a logistických centrech. Situace vede k rychlému růstu mezd, a to především ve velkých městech, kde vzrostly odměny o deset až 15 procent. Někde se dá vydělat i 200 korun za hodinu. Vyplývá to z ankety ČTK mezi personálními agenturami.

"Poptávka po brigádnících na Vánoce letos opět vzrostla asi o desetinu, souvisí hlavně s vánočním prodejem," řekl ředitel marketingu ManpowerGroup Jiří Halbrštát. Tradičně se podle něj hledá personál do obchodů na pokladny, doplňování zboží a hostesky na prezentace výrobků.

Nejrychleji roste poptávka v internetovém prodeji, kde je vysoká poptávka po lidech na balení a expedici zboží. "Ta teď graduje a bude se stupňovat až do svátků. Těsně před svátky navíc klesá ochota lidí chodit na brigády, takže to bude pro firmy velmi náročné," podotkl.

Vánočních brigád je víceméně stejně jako loni, ale problém je, že na ně není dostatek uchazečů, uvedla manažerka personální agentury Grafton Recruitment Michalea Dimitrová. Nejčastěji jde o supermarkety, řetězce prodávající oblečení a podobně, které hledají prodavače nebo doplňovače zboží, poznamenala.

S nedostatkem brigádníků se zvyšuje jejich ohodnocení. Zatímco dlouhodobé brigády například ve fast foodech jsou za 80 až 100 korun na hodinu, některé e-shopy v Praze nabízí nyní i 180 korun za hodinu, upozornil Halbrštát. Je to ale podle něj pro to, že hledají velké počty lidí na krátkou dobu.

"Hodinová mzda na vánočních brigádách začíná okolo 85 korun, většina nabídek přesahuje hranici stokoruny. Výjimkou však nejsou ani brigády s hodinovou sazbou 200 korun," doplnil výkonný ředitel personálně-poradenské společnosti McROY pro střední a východní Evropu Tomáš Surka.

Skladba vánočních brigádníků je podle něj letos pestrá. Vedle tradičních studentů se na brigády hlásí ženy na mateřské dovolené či dlouhodobě nezaměstnaní. Zájem o přivýdělek mají i důchodci a také ti, kteří už mají stálou práci. Brigádou chtějí získat větší obnos na nákup vánočních dárků nebo dovolené na příští rok.

Sezona vánočních brigád nekončí se Štědrým dnem, mnoho brigád trvá do půlky ledna. Obchody totiž vyřizují reklamace zboží nebo výměnu dárků. Někdo také najde pod stromečkem hotovost nebo dárkový poukaz a vyrazí nakupovat v první půlce ledna, kdy obchody zaznamenávají stále ještě velký zájem zákazníků, uvedl Surka.

 

Právě se děje

Další zprávy