Plus pro přírodu i majetné Čechy. Experti hodnotí dotaci na opravu "domů po babičce"

Pavla Adamcová Aneta Řezníčková Pavla Adamcová, Aneta Řezníčková
19. 7. 2023 17:13
Až jeden milion korun předem dostanou žadatelé o dotaci na zateplení starších rodinných domů v programu zvaném Oprav dům po babičce. Výhodnější budou mít i půjčky. V úterý opatření představil ministr životního prostředí Petr Hladík z KDU-ČSL, peníze půjdou z evropských fondů. Aktuálně.cz oslovilo ekonomy, sociology i odborníky na dotace s dotazem, jak plán hodnotí a zda Česku prospěje.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: iStock
  • Dotaci budou moci získat lidé, kteří pracují nebo podnikají, žádat mohou od letošního září. Určena je na rodinné nebo rekreační domy, podmínkou je trvalé bydliště po dobu deseti let od doložení úprav. Podle ministra Hladíka by se dům měl renovovat alespoň na energetickou třídu B, do níž spadá většina současných nízkoenergetických staveb. 

"Cílem je chránit domácnosti před energetickou chudobou a zpřístupnit lidem kvalitní a energeticky úsporné bydlení," uvedl Hladík na Twitteru. Počítá s vyčleněním až 40 miliard korun.

O peníze lze žádat i zpětně na výdaje od 1. ledna 2021 při renovaci, zbourání či výstavbu domu na daném pozemku. Dotace bude možné čerpat na domy postavené nejpozději v roce 2013.

  • Úspěšní žadatelé budou mít také možnost od ledna 2024 čerpat zvýhodněný úvěr od stavebních spořitelen. Na každé nezaopatřené dítě navíc bude možné získat bonus 50 tisíc korun, doplnil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL. Rodiny také mohou požádat o bonus za další děti narozené po podání žádosti.

Žádosti se uzavřou do 30. června 2028. Státní fond životního prostředí peníze poskytne dopředu. Je možné zrekonstruovat dům s použitím dotace a vlastních peněz na spolufinancování, nebo získat dotaci a půjčku ze stavebního spoření.

Půjčka má být oproti současným podmínkám výhodnější - bez nutnosti zástavy nemovitosti či fixaci úrokové sazby po celou dobu splatnosti. Vyřízení úvěru a dotace bude možné na pobočce spořitelny a měsíční náklady úvěru přijatelné i pro nízkopříjmové domácnosti. Úrok by podle Hladíka měl činit zhruba tři až čtyři procenta, záleží ale na jednotlivých stavebních spořitelnách.

 

Právě se děje

Další zprávy