Plus pro přírodu i majetné Čechy. Experti hodnotí dotaci na opravu "domů po babičce"

Pavla Adamcová Aneta Řezníčková Pavla Adamcová, Aneta Řezníčková
19. 7. 2023 17:13
Až jeden milion korun předem dostanou žadatelé o dotaci na zateplení starších rodinných domů v programu zvaném Oprav dům po babičce. Výhodnější budou mít i půjčky. V úterý opatření představil ministr životního prostředí Petr Hladík z KDU-ČSL, peníze půjdou z evropských fondů. Aktuálně.cz oslovilo ekonomy, sociology i odborníky na dotace s dotazem, jak plán hodnotí a zda Česku prospěje.
Foto: Thinkstock

Peníze z povolenek

  • Jako "další rozhazování veřejných peněz" vnímá nově avizovaný program ekonom Lukáš Kovanda z Trinity Bank. Podle něj jde o přesun celospolečenského bohatství od chudých k bohatším. "Protože ti opravdu chudí žádné domy nevlastní. Zato ale platí daně, které pak směřují na dotace. Třeba platí DPH z potravin nebo z elektřiny," uvedl Kovanda.

Ministerstvo program hájí tím, že peníze jdou z takzvaného Modernizačního fondu, tedy z prostředků Evropské unie. I toto jsou ale do určité míry - jak naznačuje Kovanda - peníze daňových poplatníků.

Fond přerozděluje peníze z prodeje emisních povolenek. Evropská unie je zavedla v roce 2005 ve snaze o omezení emisí oxidu uhličitého. Členské země mají kvóty na vypouštění uhlíkových emisí, po jejichž překročení musí firmy povolenky nakupovat. Jedna opravňuje k vypuštění tuny CO2 do ovzduší. Cena povolenek postupně roste, což je jednim z faktorů, který se promítá do cen energií, jež musí zaplatit evropské domácnosti.

  • Experti připomínají, že prostředky z Modernizačního fondu nemohou jít do jiných oblastí. "Peníze z emisních povolenek nelze využít na cokoliv, ale pouze na specifické oblasti s pozitivním vlivem na životní prostředí," vysvětlil Miffek.

"Peníze z povolenek navíc za poslední tři roky vzrostly na období 2021 až 2030 z původních zhruba 100 miliard na čtyřnásobek až pětinásobek. Otázka tedy nestojí, zda lze prostředky použít jinak, ale zda vůbec máme v Česku dostatek projektů na jejich utracení," podotkl.

 

Právě se děje

Další zprávy