Plus pro přírodu i majetné Čechy. Experti hodnotí dotaci na opravu "domů po babičce"

Pavla Adamcová Aneta Řezníčková Pavla Adamcová, Aneta Řezníčková
19. 7. 2023 17:13
Až jeden milion korun předem dostanou žadatelé o dotaci na zateplení starších rodinných domů v programu zvaném Oprav dům po babičce. Výhodnější budou mít i půjčky. V úterý opatření představil ministr životního prostředí Petr Hladík z KDU-ČSL, peníze půjdou z evropských fondů. Aktuálně.cz oslovilo ekonomy, sociology i odborníky na dotace s dotazem, jak plán hodnotí a zda Česku prospěje.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Václav Kahoun

Zvýhodnění majetnějších

Sociolog Daniel Prokop má za to, že by se peníze daly využít na bydlení i jinde. Ohlášený program by podle něj mohl způsobit prohloubení majetkové nerovnosti.

  • "Majetková nerovnost je v Česku velká, mnohem větší než příjmová. Je dána tím, jaké vlastníte bydlení, a tím, jestli ho třeba zdědíte po rodičích," uvedl. "A my té skupině, která je v té majetkové nerovnosti zvýhodněná, dáme dotace ve výši desítek miliard. Takže podporujeme skupinu, která je na tom lépe," popsal.

Upozornil také na nedostatek nájemního bydlení pro ostatní lidi. "Podporujeme další nástroje, které posílí tuto nerovnost, to mi připadá chybné," dodal.

Už dnes stát podle Prokopa vlastníky nemovitostí podporuje v řadě dalších oblastí - mimo jiné zhruba pětinovou daní z nemovitosti oproti ostatním členským zemím Organizace pro hospodářskou spoupráci a rozvoj (OECD) nebo slevou na daních za hypotéku. "Stát tím podporuje lidi, kteří vlastnické bydlení mají, přitom existuje minimum nástrojů pro lidi, kteří na něj nedosáhnou," sdělil.

 

Právě se děje

Další zprávy