Plus pro přírodu i majetné Čechy. Experti hodnotí dotaci na opravu "domů po babičce"

Pavla Adamcová Aneta Řezníčková Pavla Adamcová, Aneta Řezníčková
19. 7. 2023 17:13
Až jeden milion korun předem dostanou žadatelé o dotaci na zateplení starších rodinných domů v programu zvaném Oprav dům po babičce. Výhodnější budou mít i půjčky. V úterý opatření představil ministr životního prostředí Petr Hladík z KDU-ČSL, peníze půjdou z evropských fondů. Aktuálně.cz oslovilo ekonomy, sociology i odborníky na dotace s dotazem, jak plán hodnotí a zda Česku prospěje.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Podpora může být i jinde

Dotace by podle Prokopa mohly jít například do zateplení veřejných budov či právě do podpory nájemního bydlení.

  • "Včetně té energetické úspornosti. A pokud podporovat vlastníky, tak spíše tak jako v Polsku - kde je dotace menší a je na to vázaná nízkoúroková půjčka, kterou lidé vrací," prohlásil sociolog.

Řešením podle něj může být také zatížení dotovaných nemovitostí vyšší daní z nemovitosti. "A vyberete to od těch lidí zpátky," dodal Prokop.

Ekonom Hradil připouští, že podpora veřejným subjektům by nebyla společensky tolik sporná, protože by nevznikal dojem nespravedlnosti. "Šlo by například o fotovoltaické panely na školách či zateplování nemocnic. Podpora soukromým subjektům naproti tomu kontroverze vyvolává," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy