Vadný český chmel. "Vlajková loď" se vyorává, netypická hořkost ohrožuje pivo

Ekonomika Ekonomika
12. 8. 2019 11:45
Přibližně 800 hektarů v Česku populární odrůdy chmele - Žateckého červeňáku má podle Hospodářských novin letos výrazně horší kvalitu, než na kterou jsou tuzemští pěstitelé, ale i sládci zvyklí. České pivo by kvůli tomu podle HN mohlo ztratit v cizině své dobré jméno. Někteří pěstitelé dokonce nechávají chmel z nových sazenic na vlastní náklady vyorat a viní Chmelařský institut Žatec, který je vyšlechtil a dodal. Institut naopak tvrdí, že sadba od něj je v pořádku a vinu svaluje na počasí.
Foto: Karel Toman

Hospodářské noviny připomínají, že "české pivo" je nejen obchodní pojem, ale hlavně registrovaná obchodní značka. Aby mohly pivovary vařit "české pivo", musí na jeho výrobu použít jednu ze tří vybraných odrůd chmele - Žatecký poloraný červeňák, Sládek nebo Premiant a Saaz Late. První jmenovaný je v Česku nejrozšířenější a pěstuje se na více 4 349 hektarech, což je 87 % rozlohy českých chmelnic.

Podle materiálů Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, které mají Hospodářské noviny k dispozici, jsou rostliny na přibližně pětině z této rozlohy, tedy 800 hektarech, vadná. Jedná se o sadbu z produkce největšího výrobce sazenic českého chmele Chmelařský institut Žatec.

Vadná rostlina se v praxi projevuje zejména menšími hlávkami, a tedy menšími výnosy. Z materiálů kontrolního ústavu podle HN také vyplývá, že se pěstitelé vadného chmele loni potýkali také s netypickým obsahem hořkých kyselin. Obsah těchto látek je ale pro výslednou chuť piva klíčový.

Při rozhodování, zda jde o chmel lišící se od odrůdy Žatecký poloraný červeňák, však k tomuto ukazateli kontroloři nepřihlíželi. Vycházeli zejména z velikosti a tvaru hlávek, doby kvetení a bujnosti růstu rostlin.

Zatímco pivovary si na problémy zatím nestěžují, pěstitelé ano. Někteří zemědělci, které HN oslovily, dokonce uvažují, že tyto rostliny vyorají a zasadí nové. V Česku jsou ovšem kromě Chmelařského institutu Žatec už jen dva dodavatelé, které smí sadbu chmele prodávat.

Jednatel institutu Josef Patzak však uvedl, že menší hlávky má na svědomí loňské sucho. Pěstitelům navíc údajně několikrát vysvětlil, že si za špatnou úrodu můžou sami nedodržováním správných postupů při pěstování chmele.

Vadný červeňák představuje ohrožení především pro pro státní Budějovický Budvar. Ten nese chráněné označení Budějovické pivo, jež vyžaduje červeňák ze 100 procent. Pokud by Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila, že pivo neodpovídá požadovaným vlastnostem, výrobcům by hrozily tučné pokuty. Kontrolní ústav tento týden kontrolu chmele z minulých dvou let zopakuje znovu. Plošné šetření, které by zjistilo, kolik přesně je postiženo hektarů chmelnic, však podle HN neplánuje.

 

Právě se děje

Další zprávy