Schillerová: OSVČ budou po dobu mimořádných opatření dostávat 15 000 korun měsíčně

ČTK ČTK
Aktualizováno 26. 3. 2020 15:50
Vláda bude vyplácet osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) postiženým nařízeními vlády 15 000 korun měsíčně po dobu trvání opatření. Na tiskové konferenci po čtvrtečním mimořádném jednání vlády to uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), která by na pondělním jednání vlády měla připravit příslušnou legislativu.
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) | Foto: ČTK

"Podpoříme částku 15 000 korun měsíčně OSVČ, které de facto zavřely provozovny, nebo jsme jim znemožnili podnikání kvůli opatřením proti šíření koronaviru. Vyplácet bychom měli po dobu omezení podnikání," uvedla Schillerová.

Ministryně upřesnila, že pomoc by měla směřovat na OSVČ, které mají příjmy pouze z podnikání. Příspěvek by měla vyplácet finanční správa. "Odhad, kolik to bude stát, se dělá velmi těžce. Počet OSVČ je někde mezi 400 000 až půl milionem. Nedokážeme nyní odhadnout, kdo se přihlásí, ale hrubý odhad je přes sedm miliard korun měsíčně," uvedla.

Schillerová s odkazem na premiéra Andreje Babiše a předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (oba ANO) také řekla, že Sněmovna by se měla sejít 7. dubna, aby zákonem umožnila finanční správě výplatu částek. Pokud o den později souhlas potvrdí i Senát a následně prezident, s výplatou by bylo možné začít v týdnu po Velikonocích.

Přímou finanční podporu živnostníků už dříve navrhovaly opoziční strany. Představitelé ODS například uvedli, že navrhnou, aby živnostníci dostali jednorázově 30 000 korun. TOP 09 zase dříve oznámila, že chce pro OSVČ bez zaměstnanců příspěvek 45 000 rozložený do tří splátek.

Pomoc podnikatelům ve formě měsíční finanční podpory uvítala Hospodářská komora. Žádá ale, aby byrokratické překážky na žadatele nebyly přehnané. "Oceňujeme tento krok, nicméně nyní neznáme ještě parametry takové podpory. Důležité je, jaké byrokratické překážky na žadatele, který bude chtít takovou podporu státu čerpat, čekají. Důležité také je, aby pomoc přišla rychle nejen na papíře, to znamená, aby živnostník nemusel na peníze čekat týdny jako v případě jiných kompenzačních opatření vlády," uvedla komora.

"Je dobře, že vláda zavedla přímou dotaci alespoň pro OSVČ a vyzýváme ji, aby znovu zvážila odklad odvodů na sociální pojištění a jejich odpuštění i pro firmy, tak možnost přímých dotací i pro firmy, na které současná situace dopadá," doplnil ředitel sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR Bohuslav Čížek.

Ministerstvo chce prosadit i odklad splátek

Schillerová chce zároveň připravit novelu zákona o spotřebitelském úvěru, který by měl pomoci podnikatelům například s odložením splátek. Oba návrhy zákonů chce šéfka resortu financí předložit Sněmovně ve stavu legislativní nouze.

"Chystám a budu předkládat ve stavu legislativní nouze zákon o spotřebitelském úvěru. Máme různé signály od neziskového sektoru, že tam mohou být problémy. Chceme tak živnostníkům zjednodušit problematiku úvěrů, například odložení splátek. Tedy zpřísnit podmínky na tuto dobu, aby se nedostali živnostníci do problémů," řekla Schillerová.

Uvedla, že jedná s řediteli bank působícími na českém trhu. Vyzvala je k tomu, aby vytvořili bankovní balíček, kde by odložili splátky úvěrů drobným podnikatelům minimálně na dobu tří měsíců a případně snížili nebo nejlépe odpustili úroky u úvěrů i hypoték. "Vyjádřili se v tom smyslu, že rozhodně nechtějí, aby se někdo dostal v této době do problémů. Čekám, že ve velice krátké době dojde k nějaké dohodě o bankovním balíčku," sdělila ministryně.

Stát již odpustil drobným podnikatelům část sociálního pojištění, konkrétně jeho minimální zálohy za půl roku od března do srpna. Živnostníci a další osoby samostatně výdělečně činné nebudou muset hradit zálohy v tomto období vůbec, byť by byly vyšší. Základní minimální měsíční záloha činí 2544 korun. Hradí ji lidé, kteří vykonávají drobné podnikání jako hlavní činnost.

Vedle osvobození od plateb sociálního a zdravotního pojištění vláda také schválila vyplácení ošetřovného pro OSVČ. Drobní podnikatelé rovněž budou od pondělka moci v rámci programu COVID II žádat o bezúročné půjčky, u kterých není stanovena minimální hranice půjčky. Žádosti by měly být přijímány do 15 milionů korun.

Celkově opatření budou podle Schillerové stát desítky miliard korun. "Velkou neznámou je ovšem čas. Nevíme, jak dlouho bude tento stav trvat," dodala. Tento týden sněmovna schválila vládě zvýšení schodku státního rozpočtu ze 40 na 200 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy