O milion korun v účtenkové loterii usiluje již 70 tisíc lidí. Ministerstvo chyby v aplikaci opravilo

ČTK ČTK
Aktualizováno 2. 10. 2017 19:13
Už 70 tisíc hráčů má účtenková loterie k elektronické evidenci tržeb, kterou ministerstvo financí spustilo v neděli. Úřad také již aktualizoval mobilní aplikaci. Ta požadovala v seznamu oprávnění přístup k informaci, zda právě probíhá hovor, a k číslu, s nímž je člověk během hovoru ve spojení. Ministerstvo uvedlo, že je to nadbytečný požadavek. Mobilní aplikace je zároveň již dostupná pro všechny mobilní platformy. Při spuštění loterie nešla nainstalovat majitelům telefonů iPhone.
Logo účtenkové loterie.
Logo účtenkové loterie. | Foto: Ministerstvo financí

Praha - Do účtenkové loterie k elektronické evidenci tržeb (EET) se k pondělnímu poledni registrovalo 70 tisíc hráčů. Informovalo o tom ministerstvo financí. Úřad v pondělí také již aktualizoval mobilní aplikaci. Ta požadovala v seznamu oprávnění, s nimiž musí uživatel při instalaci souhlasit, přístup k informaci, zda právě probíhá hovor, a k číslu, s nímž je člověk během hovoru ve spojení. Ministerstvo uvedlo, že je to nadbytečný požadavek.

Loterii spustilo ministerstvo v neděli, kdy od půlnoci do rána zaznamenalo registraci již několika tisíc účtenek. Celkové statistiky ovšem hodlá ministerstvo zveřejňovat vždy po slosování. První proběhne 15. listopadu z účtenek vystavených během října. Plánuje se, že budou ročně vyplaceny výhry za 64,8 milionu korun. Od loterie si slibuje větší motivaci zákazníků k přebírání účtenek vydaných v systému EET, jehož efektivita by se tím měla zvýšit.

Mobilní aplikace loterie dříve požadovala v seznamu oprávnění, s nimiž musí uživatel při instalaci souhlasit, přístup k informaci, zda právě probíhá hovor, a k číslu, s nímž je člověk během hovoru ve spojení. Start loterie kvůli tomu čelil kritice, média také informovala o problémech s registrací do loterie a o tom, že mobilní aplikace nebyla dostupná pro telefony iPhone. "Aplikace je již dostupná pro všechny mobilní platformy," reagovalo v pondělí ministerstvo financí.

Opozice je k zavedení loterie skeptická. Kritizují ji například také Starostové a nezávislí (STAN), podle kterých ministerstvo porušuje zákon tím, že kvůli účtenkové loterii zpracovává rodná čísla obchodníků, navíc prostřednictvím soukromé firmy, aniž by k tomu mělo jejich souhlas. Starostové proto podali podnět k prošetření Úřadu pro ochranu osobních údajů a navrhli dočasné pozastavení loterie.

Odklad účtenkové loterie požadují také organizátoři petice za zrušení EET, kterou podepsalo 20 tisíc lidí. Vyzvali k tomu otevřeným dopisem ministra financí Ivana Pilného (ANO). Loterie podle nich vede k udavačství, polarizuje společnost a slibovaných cílů nedosáhne. Zástupci petičního výboru jsou přesvědčeni, že vláda by těsně před volbami neměla spouštět tak kontroverzní projekty, jako je účtenková loterie, uvedla mluvčí Andrea Wolfová.

Loterie, v níž je hlavní výhrou milion korun, se mohou zúčastnit zaregistrované osoby starší 18 let. Do hry o auta a peněžní výhry je možné přihlásit účtenky vydané podle zákona o EET, od jednoho obchodníka lze z účtenek vystavených v jeden den registrovat pouze jednu.

EET zatím platí pro hotely a restaurace a maloobchodní a velkoobchodní firmy. Obchodníci v ČR v pracovních dnech v systémech ministerstva financí denně zaregistrují 13 až 15 milionů účtenek, tedy měsíčně zhruba 400 milionů.

Ministerstvo financí předvedlo aplikaci a webovou stránku, díky nimž se lidé mohou účastnit účtenkové loterie k Elektronické evidenci tržeb. | Video: Blahoslav Baťa
 

Právě se děje

Další zprávy