České dráhy v novém jízdním řádu nabídnou o 110 spojů více. Pojedou do Polska, Prahy či Brna

ČTK ČTK
4. 11. 2015 14:25
Nový jízdní řád začne platit od 13. prosince. V průměru dopravce podle něj denně vypraví téměř 8900 spojů. Počet vlaků EuroCity do Polska se zvýší ze současných tří párů na šest, po letech se rovněž obnoví přímé spojení z Varšavy přes Ostravsko do Bratislavy a Budapešti. Nejvíc změn je v regionální dopravě.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Praha - České dráhy v novém jízdním řádu platném od 13. prosince nabídnou o 110 spojů více. Přibude vlaků do Polska, spojů mezi Prahou a Brnem a příměstských vlaků v okolí hlavního města. V průměru dopravce denně vypraví téměř 8900 spojů. Proti letošku se rovněž zvýší kapacita stávajících spojení, uvedl dopravce v tiskové zprávě.

Počet vlaků EuroCity do Polska se zvýší ze současných tří párů na šest, po letech se rovněž obnoví přímé spojení z Varšavy přes Ostravsko do Bratislavy a Budapešti.

V regionální dopravě k severním sousedům ČD uvedly jako novinku rovněž spojení Liberec - Tanvald - Harrachov - Szklarska Poręba a na Těšínsku do Racibórze a Rybniku s tím, že na polské straně budou tato spojení provozována v kooperaci s místními dopravci.

Spojení mezi Prahou a Brnem se rozšíří o posilové vlaky, které budou ve všední dny odjíždět z Brna v 07:08 a z pražského hlavního nádraží v 15:21. V neděli a ve svátky pak pojedou z Brna v 15:08 a z Prahy v 18:21. Rozšíří se i spojení Opavy a Prahy, když vlak InterCity Opava bude nově jezdit směrem do Prahy i v sobotu a v neděli odpoledne se bude vracet do slezské metropole. Další nový spoj mezi Prahou a Opavou pak bude jezdit v pátek odpoledne z Prahy do Opavy a v opačném směru se bude vracet v neděli odpoledne, vedl dopravce.

Novinkou je rovněž noční spojení z Prahy do Přerova. Vlak pojede v pracovní dny a v sobotu z Prahy krátce po půlnoci a do Přerova přijede ve 2:47, kde zajistí přípoj k vlaku EuroNight Chopin do Vídně.

V okolí Prahy budou prodlouženy spoje jedoucí na Úvaly až do Českého Brodu. Na trase z centra Prahy přes Vysočany, Horní Počernice do Čelákovic bude nově více vlaků pokračovat až do Lysé nad Labem, uvedl dopravce.

Kromě nových spojů dnes dopravce avizoval i zkrácení jízdní doby v důsledku ukončení stavebních prací na hlavních železničních koridorech. Jízdní doba z Prahy do Brna by se tak měla snížit o 7 minut na 2 hodiny 30 minut. Cesta do Vídně by pak měla být kratší o deset minut a do Budapešti o 11 minut.

 

Právě se děje

Další zprávy