Stejné odškodné, převody bonusů a kamery na hranicích. EU zavádí nové povinné ručení

Radim Klekner
Aktualizováno 13. 2. 2019 15:38
Každoročně zahynou na evropských silnicích desetitisíce osob. Podstatnou část z nich tvoří děti, chodci, cyklisté a starší lidé. Evropská komise se proto rozhodla zlepšit ochranu obětí autonehod a novelizovat směrnici o pojištění motorových vozidel. Mimo jiné navrhuje zvýšit výši pojistného krytí a zajistit, aby za pojistitele v platební neschopnosti přebíral odpovědnost příslušný stát. Ve středu europoslanci schválili stanovisko Evropského parlamentu ke směrnici a postoupili ji Radě EU. Podívejte se, co vše by se mělo změnit.
Foto: Reuters

Stejná minimální úroveň pojistného krytí ovlivní hlavně východní Evropu

Všichni občané EU budou mít při cestách po unijních silnicích napříště rovněž zajištěnu minimální úroveň pojistného krytí. Ta je v současnosti v jednotlivých členských zemích odlišná.

  • V případě újmy na zdraví budou mít oběti nárok na pojistné krytí v minimální výši 6 070 000 eur (přes 156 milionů korun) bez ohledu na počet poškozených nebo každý poškozený minimálně na 1 220 000 eur (přes 30 milionů korun). Stejná by byla i částka za majetkovou škodu.

Členské země si však budou moci stanovit i vyšší úroveň minimální částky pojistného krytí, což je i případ Česka.

Podle České asociace pojišťoven tak tato změna nabude mít na tuzemské pojišťovny vliv. Minimální úroveň pojistného krytí dnes činní 35 milionů korun na poškozeného. Změna však výrazně ovlivní země jako je Bulharsko či Rumunsko, kde je dnes minimální úroveň pojistného krytí zhruba o 20 procent nižší než jaká má být nová hranice platící pro všechny členské státy.

Podle pojišťoven tak změna v těchto zemích může zapříčinit výrazné zdražování povinného ručení.

 

Právě se děje

Další zprávy