Stejné odškodné, převody bonusů a kamery na hranicích. EU zavádí nové povinné ručení

Radim Klekner
Aktualizováno 13. 2. 2019 15:38
Každoročně zahynou na evropských silnicích desetitisíce osob. Podstatnou část z nich tvoří děti, chodci, cyklisté a starší lidé. Evropská komise se proto rozhodla zlepšit ochranu obětí autonehod a novelizovat směrnici o pojištění motorových vozidel. Mimo jiné navrhuje zvýšit výši pojistného krytí a zajistit, aby za pojistitele v platební neschopnosti přebíral odpovědnost příslušný stát. Ve středu europoslanci schválili stanovisko Evropského parlamentu ke směrnici a postoupili ji Radě EU. Podívejte se, co vše by se mělo změnit.
Foto: Libor Fojtík

Záruka od státu

  • Součástí nových pravidel je i záruka, že v případě platební neschopnosti pojistitele, kdy v minulosti poškozený dostával své odškodnění se zpožděním nebo také vůbec, by odpovědnost přešla na stát. Ten má zajistit odškodnění ve lhůtě maximálně šesti měsíců.

"V minulosti jsme byli svědky toho, že pojišťovny zkrachovaly a oběti zůstaly bez krytí a zodpovídaly za všechny náklady," připomíná Charanzová. "Tyto situace bude řešit garanční fond, takže oba řidiči i potenciální oběti budou chráněni."

 

Právě se děje

Další zprávy