Počet nehod roste a škody jsou vyšší. Pojišťovny toho využívají k zdražování ručení

31. 10. 2018 15:14
Výše vyplaceného pojistného roste. Průměrná cena škody přesahuje 42 tisíc korun. Pojišťovny tak zdražují povinné ručení. Nejvíc zaplatí ti, kteří často bourají.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Shutterstock.com

Povinné ručení zdražuje, za letošek jeho průměrná cena vzroste o 3,4 procenta na 2869 korun, informovala Česká asociace pojišťoven. Důvodem je narůstající počet nehod i finanční náročnost škod. Růst pojistného již převyšuje růst počtu pojištěných vozidel. Nejvyšší růst cen pojistek postihl rizikové klienty, kteří v minulosti opakovaně čerpali náhradu škody. 

"Proti trendu z minulých let, kdy průměrné pojistné v povinném ručení prakticky nerostlo, se v letošním roce očekává, že za celý trh dosáhne částky 2869 korun. To je o 3,4 procenta víc, než loni," uvedl pojistný matematik asociace Petr Jedlička.

To proti předchozím rokům se stagnací a mírnými poklesy průměrného pojistného představuje posun směrem nahoru. Přesto některé skupiny vozidel, například velké flotily nákladních automobilů a tahačů nebo leasingové společnosti, hlásí ztráty přes 1,1 miliardy korun.

"V klíčovém segmentu osobních aut občanů se u nově uzavíraných smluv zvyšuje pojistné o 5,3 procenta, nejvyšší nárůst je u nejvíce rizikových klientů, kteří již v minulosti způsobili škody. Růst u nich zaznamenáváme v průměru o víc než 200 korun, zatímco navýšení u klientů bez opakovaných minulých škod je většinou v nižším rozsahu," řekl Jedlička.

Počet pojištěných aut roste asi o tři procenta ročně, pojistné ale svůj růst urychluje ze tří na šest procent. Absolutní počet pojištěných vozidel již překonal hranici osmi milionů.

Výše průměrné majetkové škody roste. Mezi roky 2011 až 2014 to bylo průměrně o 3,3 procenta ročně, od roku 2015 to je už o 7,2 procenta ročně. Průměrná škoda aktuálně překračuje 42 tisíc korun. Může za to vyšší cena práce v autoservisech, rostoucí ceny náhradních dílů a nákladnější opravy vozidel, které mají stále komplikovanější systémy.

Škody ženou nahoru náhrady zdravotní péče

Na výrazně vyšším odškodnění za nemajetkové újmy má stabilně vliv nový občanský zákoník z roku 2014, nároky rostou také například v souvislosti s vyššími cenami lékařské péče.

"Zaznamenali jsme meziroční růst odškodnění za nemateriální újmu o 6,9 procenta proti loňskému roku vlivem růstu průměrné mzdy, na kterou jsou hlavní typy nároků nemateriální újmy napřímo navázané," dodal Jedlička.

Od 1. ledna 2018 opět zákon zavedl příspěvek nepojištěných řidičů. To znamená spravedlivé financování nepojištěných škod nepojištěnými motoristy, jejichž počet v posledních letech rostl, uvedl výkonný ředitel asociace Jan Matoušek. Částka, kterou bude moci Česká kancelář pojistitelů vymáhat na vinících nepojištěných nehod, má nyní strop na částce 300 tisíc korun. Zabrání se tak sociálním dopadům na viníky nehody při vymáhání škod.

Povinné ručení poskytuje 13 pojišťoven. Většina z nich sazby takzvaně segmentuje, tedy stanovuje podle věku a místa bydliště řidiče, stáří vozidla, objemu a výkonu motoru, počtu ujetých kilometrů a dalších kritérií. V budoucnu půjde i o frekvenci a rozsah přestupků či vybavenost asistenčními systémy.

 

Právě se děje

Další zprávy