K nejbohatším lidem světa patří i osm Čechů. V čele zůstal Kellner, Babiš si pohoršil

Ekonomika Ekonomika
7. 4. 2020 17:27
Oproti loňsku svět "zchudl" o 58 dolarových miliardářů. Zatímco loni jich americký časopis Forbes napočítal 2 153, letos k 18. březnu, kdy výčet dokončoval, došel k číslu 2095. Osmička Čechů, která se na seznam dostala i loni, z něj ale nevypadla. Prvenství si mezi nejbohatšími Čechy dál drží majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner.
Český premiér Andrej Babiš na summitu v Bruselu.
Český premiér Andrej Babiš na summitu v Bruselu. | Foto: Reuters

Andrej Babiš

Předseda vlády, bývalý ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš je podle aktuálního žebříčku Forbesu čtvrtým nejbohatším Čechem a v porovnání s nejbohatšími lidmi světa skončil na 616. pozici s 3,2 miliardy dolarů (80 miliard korun). 

Babiš, beneficient svěřenských fondů, v nichž je "zaparkovaný" holding Agrofert, si podle Forbesu pohoršil kvůli výraznému oslabení české koruny v poslední době. Loni podle Forbesu disponoval majetkem zhruba 3,5 miliardy korun.

Skupině Agrofert patří mediální skupina Mafra, která mimo jiné vydává deníky Mladá fronta a Lidové noviny a působí i na Slovensku. Agrofert je také největším subjektem v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a kromě médií je významným hráčem i v lesnictví.

 

Právě se děje

Další zprávy