Češi dobývají art byznys. Vedle Picassa či Moneta nabídne teď Sotheby's díla z Prahy

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
19. 8. 2020 6:18
Prestižní aukční síň Sotheby's si do své listopadové aukce vybrala díla deseti současných českých umělců. Obrazy v celkové hodnotě několika milionů korun, které zamíří do světa, si nyní mohou zájemci prohlédnout až do 1. září v galerii Kodl Contemporary.
Miroslav Polách: The Descent of the Cross, 2020, akryl na plátně, 120 x 80 cm.
Miroslav Polách: The Descent of the Cross, 2020, akryl na plátně, 120 x 80 cm. | Foto: Galerie Kodl

The Descent of the Cross

Absolvent pražské Akademie výtvarných umění patří do silné malířské
generace nastupující na českou uměleckou scénu na přelomu tisíciletí. Jeho tvorba se vyvinula ze znakové a často expresivní polohy do precizní a cizelované podoby realisticky zobrazivé malby.

Miroslav Polách při své práci postupuje precizně a s mimořádnou rozvahou. Zobrazované situace jsou výsledkem přesných a promyšlených instalací, které slouží jako předlohy pro finální díla. Následuje postprodukce a pak samotná malba, která je technicky a technologicky náročná.

Aukční katalog uvádí: "Poláchovo dílo není typickým a čím dál více populárním hyperrealismem, jedná se o realistický projev pečlivě budovaný a především obsahově rafinovaný s jasnou mírou nadsázky a situační ironie. Polách maluje často vážná až existenční témata, která dokáže přirozeným způsobem zpřístupnit."

 

Právě se děje

Další zprávy