Češi dobývají art byznys. Vedle Picassa či Moneta nabídne teď Sotheby's díla z Prahy

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
19. 8. 2020 6:18
Prestižní aukční síň Sotheby's si do své listopadové aukce vybrala díla deseti současných českých umělců. Obrazy v celkové hodnotě několika milionů korun, které zamíří do světa, si nyní mohou zájemci prohlédnout až do 1. září v galerii Kodl Contemporary.
Jan Pištěk: Díra, 2014 až 2018, akryl a olej na plátně, 70 x 95 cm.
Jan Pištěk: Díra, 2014 až 2018, akryl a olej na plátně, 70 x 95 cm. | Foto: Galerie Kodl

Díra

Jan Pištěk je významná postava střední generace současné české malby, která se začala výrazně prosazovat na přelomu 80. a 90. let. Jeho osobitý malířský styl, jenž prošel mnoha etapami, se vyvinul v harmonické prolnutí realistického a abstraktního výrazu, v symbiózu skutečnosti a fikce.

Jak uvádí aukční katalog, ve své práci dospěl autor k odklonu od klasických malířských technik a vypracoval si svůj vlastní osobitý styl propojující netradiční postupy a materiály. Litím barevných vrstev, vkládáním drobných předmětů do malby, otiskováním či přenášením promítaného obrazu takřka poslepu dospěl k unikátnímu, divácky atraktivnímu uměleckému sebevyjádření, jehož podmanivost pramení z všudypřítomné asociace atakující divákovu fantazii.

Jan Pištěk zdědil po známém otci Theodoru Pištěkovi výtvarné nadání pro filmový a divadelní design, avšak upřednostnil samostatnou volnou tvorbu. 

 

Právě se děje

Další zprávy