Odsouzený uhlobaron Koláček má kulatiny. Z Antonína je Antonio, z magnáta buddhista

on ČTK on, ČTK
7. 8. 2019 17:10
Finančník a manažer Antonio Koláček slaví šedesátiny. Někdejší spolumajitel Mostecké uhelné společnosti (MUS) byl nedávno pravomocně odsouzen švýcarským soudem za podvod, praní špinavých peněz a porušování povinnosti při správě cizího majetku právě v souvislosti s privatizací MUS. Z Antonia Koláčka, který se do roku 2018 jmenoval Antonín, se v uplynulých letech stal pravověrný buddhista a velký propagátor tohoto náboženství.
Foto: Jakub Plíhal

Koláček u soudu

Už začátkem tisíciletí prověřovala privatizaci MUS policie, která zkoumala i to, jestli firma nebyla ovládnuta za peníze určené na budoucí rekultivace. Případ byl ovšem odložen.

Nový impuls do vyšetřování přinesl až zájem švýcarských úřadů, které se na prodej MUS zaměřily v roce 2005. V roce 2010 byli kvůli kauze vyslechnuti i Zeman a jeho ministři. Současný český prezident tehdy řekl, že o vyvedení peněz na získání akcií MUS přímo z firmy nevěděl.

Švýcarský soud Koláčka v roce 2013 v kauze MUS uznal vinným z podvodů a praní špinavých peněz a zatím nepravomocně odsoudil na čtyři roky a čtyři měsíce do vězení a udělil mu i peněžitý trest. V prosinci 2017 pak švýcarský nejvyšší soud zamítl jeho odvolání.

 

Právě se děje

Další zprávy