Růst inflace v únoru posedmé v řadě zpomalil. Zdražil ale alkohol i tabák

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 10. 3. 2021 13:29
Meziroční růst spotřebitelských cen v únoru zpomalil posedmé v řadě. Ceny se zvýšily o 2,1 procenta, zatímco v lednu to bylo o 2,2 procenta. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V meziměsíčním srovnání inflace rostla o 0,2 procenta, ovlivnily to především ceny za dopravu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Podle vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavly Šedivé měly na zpomalení meziročního růstu největší vliv ceny oblečení, obuvi a bytového vybavení. Naopak více než v lednu zdražoval alkohol a tabák.

"Hlouběji do kapsy si musí šáhnout kuřáci i konzumenti alkoholu. Kvůli zarvaným hospodám a nízké konzumaci čepovaného piva došlo ke zdražení zlatavého moku o 9,2 procenta. Připlatí si i milovníci vína, které zdražilo o 3,9 procenta," komentuje výsledek ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Celkově oroti loňskému únoru letos lidé platili za alkohol a tabák o 10,5 procenta více.

Nájemné zdražilo zhruba o procento, vodné téměř o dvě procenta a stočné bylo dražší o 2,3 procenta. Nákladnější bylo také pojištění a finanční služby. Elektřina naopak zlevnila o 2,8 procenta a cena zemního plynu o 4,7 procenta. Méně se platilo rovněž za poštovní a telekomunikační služby.

"Ceny zboží úhrnem vzrostly o 2,1 procenta a ceny služeb o 2,3 procenta," uvedli statistici.

Důvodem meziměsíčního růstu cen bylo především zdražení pohonných hmot a automobilů. O více než pět procent byla dražší také zelenina, ceny ovoce pak proti letošnímu lednu vzrostly o čtyři procenta.

Únorová meziroční inflace byla o 0,4 procentního bodu vyšší, než odhadovala Česká národní banka (ČNB) v prognóze. Důvodem rozdílu byl především, stejně jako v lednu, vývoj cen potravin, jak uvedl ředitel sekce měnové ČNB Petr Král. 

Meziroční růst cen potravin podle Krále začátkem letošního roku nečekaně zrychlil a částečně kompenzoval své překvapivé výrazné zpomalení na konci loňska. Proti odhadům ČNB byla v únoru vyšší i jádrová inflace, která nezahrnuje sezonní vlivy. "Zmírnění meziročního poklesu cen pohonných hmot v únoru zhruba odpovídalo prognóze. Prognóze pak odpovídaly i primární dopady změn nepřímých daní," uvedl Král.

Odchylku v odhadech je podle Krále nutné vnímat v souvislosti s ekonomickými dopady pandemie. "Vlivem toho přetrvává obrovská nejistota ovlivňující jak hospodářský život samotný, tak i jeho zachycení statistickými daty," uvedl.

Inflace na začátku letošního roku i přes únorové zvolnění podle analytika Akcenty Miroslava Nováka zůstane nad dvěma procenty. 

"A nad dvě procenta se spotřebitelská inflace pravděpodobně udrží i v nejbližších měsících. Prudce roste cena ropy, což se promítne do vyšších cen v oddílu doprava. Růst cen lze podle mě očekávat i v případě potravin. A i přes zpomalení cenové dynamiky ještě stále svižně roste jádrová složka inflace. Zde je však třeba připomenout, že kvůli vládním karanténním opatřením je zjišťování některých cen spotřebitelského koše obtížné," vysvětluje Novák.

 

Právě se děje

Další zprávy