Česká ekonomika se loni propadla nejvíce v novodobé historii. Klesla o 5,6 procenta

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 2. 3. 2021 9:54
Ekonomika se loni propadla o 5,6 procenta, nejvýrazněji od vzniku samostatné České republiky. V úterním zveřejněném zpřesněném odhadu to potvrdil Český statistický úřad (ČSÚ). Ve čtvrtém kvartále loňského roku klesl hrubý domácí produkt (HDP) Česka meziročně o 4,7 procenta, zatímco mezičtvrtletně vzrostl o 0,6 procenta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Předběžný odhad statistiků z počátku února s poklesem o 5,6 procenta za celý loňský rok počítal. Meziroční propad v posledním čtvrtletí odhadovali statistici na pět procent a mezikvartální nárůst na 0,3 procenta.

Lockdown zcela jasně zasáhl služby, konkrétně odvětví obchodu, dopravy, stravování a ubytování, která propadla mezičtvrtletně o 6,6 procenta.

"Po krátkém oživení ve třetím kvartále tak opět tato část ekonomiky upadla do hluboké recese, ze které se bude vzpamatovávat nejméně dva roky. Naproti tomu průmysl zůstal motorem českého hospodářství i v závěru roku a zůstal tak vůči nastupující vlně pandemie v podstatě imunní," popisuje ekonom ČSOB Petr Dufek.

Propad ekonomiky v loňském roce byl doprovázen vysokým růstem zadlužení. "Bez vytvoření historicky nejvyššího schodku státního rozpočtu ve výši 367,4 miliardy korun by však naše hospodářství zažilo ještě prudší propad. Díky nákladným programům na podporu pracovního trhu se nám podařilo udržet velice nízkou míru nezaměstnanosti. Celková zaměstnanost klesla pouze o 1,5 procenta na 5 351 tisíc osob," domnívá se ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

U podstatné části společnosti podle něj došlo ke snížení kvality života. "To bylo způsobeno výpadky příjmů, které vedly k poklesu spotřeby domácností. Zároveň došlo k uzavření významné části obchodů a přestaly se poskytovat mnohé služby. To dopadlo nejen na spotřebitele, ale i na firmy. Ty na situaci reagovaly výrazným omezením investic," dodává Křeček.

Zatímco s loňskou ztrátou výkonu ekonomiky se ekonomové v podstatě smířili, otázkou je budoucí vývoj pro první část letošního roku. "Predikce počítaly s postupným uvolňováním restriktivních opatření již od prvního čtvrtletí. Zatímco v některých zahraničních ekonomikách k tomu skutečně dochází, v české bude březen naopak ve znamení nejsilnějších restrikcí od loňského jara," popisuje hlavní ekonom Unicredit Bank Pavel Sobíšek.

Mezičtvrtletní HDP se tak v prvním čtvrtletí podle něj propadne možná až o čtyři procenta. "Což nedává dobrý základ pro celoroční výsledek. I kdyby oživení poptávky nastalo od dubna, rozhodně nevyrovná ztráty z předchozího období. Očekávaný celoroční růst HDP o dvě procenta se stává těžko dosažitelným cílem," říká ekonom.

 

Právě se děje

Další zprávy