Obchodní centra na každém rohu? Vede Hradec a Liberec, i přes pandemii vznikají další

Magdalena Chorá Magdalena Chorá
10. 8. 2021 6:08
Obchodní centra si prošla během pandemie těžkou zkouškou. Povinně uzavřené prodejny, boom e-shopů i izolace lidí způsobily velké propady tržeb. Jak ale upozorňují experti oslovení Aktuálně.cz, velké prodejní areály mají lidi stále čím oslovit. Podle nejnovějších dat se návštěvnost ještě k běžným číslům nevrátila, zákazníci však utrácí stejně, či dokonce o trochu více než před pandemií.
Vizualizace nákupní pasáže Bořislavka
Vizualizace nákupní pasáže Bořislavka | Foto: KKCG

Navzdory pandemii vznikají nová centra

I přes velké obtíže, které nucené zavření obchodů způsobilo, vznikají na českém trhu nová centra. Podle poradenské společnosti BNP Paribas Real Estate bylo v prvním pololetí roku 2021 celkem dokončeno 50 800 m2 maloobchodních ploch. 

Největším dokončeným projektem byla výstavba první etapy retailového parku Aventin Shopping Jihlava (24 500 m2) s 35 jednotkami. Dále byla slavnostně otevřena první část obchodní pasáže v projektu Bořislavka Centrum v Praze 6 se 13 jednotkami. Druhá část nákupní pasáže se otevře v září a říjnu tohoto roku, celkově tak bude Bořislavka Centrum disponovat 60 obchody na ploše o velikosti 9280 m2. Po dvouleté rekonstrukci se v březnu 2021 otevřelo OC Spektrum (6500 m2) v Čestlicích u Prahy s 20 obchody.

 

Právě se děje

Další zprávy