Začal v Brně s pár tisícovkami. Křetínský slaví, podívejte se na jeho impérium

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 12. 7. 2020 16:09
Daniel Křetínský, který je podle letošního žebříčku časopisu Forbes třetím nejbohatším Čechem, slaví půlkulatiny. V pracovní kariéře toho do svých pětačtyřicátých narozenin stihl požehnaně a v první desítce Čechů s největším majetkem je nejmladší. Podívejte se na vlastnické portfolio podnikatele, který patří k nejvlivnějším postavám tuzemského byznysu.
Vůz a logo britské společnosti Royal Mail
Vůz a logo britské společnosti Royal Mail | Foto: Reuters

Další aktivity

Křetínský se jako investor angažuje i v jiných odvětvích, a to prostřednictvím společností EP Global Commerce (velkoobchod) či Vesa Equity Investment, které vlastní společně s Tkáčem.

Tkáč s Křetínským dlouhodobě investují do retailových, velkoobchodních a e-commerce firem. Například drží 29,99 procenta akcií německého řetězce Metro a spoluvlastní zhruba čtyřicetiprocentní podíl v Mall Group.

Podle tisku nedávno například vydělal během týdnů odhadem několik desítek milionů dolarů, když koupil a se ziskem prodal podstatnou část svého podílu v americkém řetězci obchodních domů Macy's.

Vesa dál drží šestiprocentní podíl v dalším americkém řetězci - firmě Foot Locker. Kromě toho vlastní i podíly v britské poštovní společnosti Royal Mail a ve francouzské maloobchodní skupině Casino (v obou nad pět procent).

 

Právě se děje

Další zprávy