Začal v Brně s pár tisícovkami. Křetínský slaví, podívejte se na jeho impérium

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 12. 7. 2020 16:09
Daniel Křetínský, který je podle letošního žebříčku časopisu Forbes třetím nejbohatším Čechem, slaví půlkulatiny. V pracovní kariéře toho do svých pětačtyřicátých narozenin stihl požehnaně a v první desítce Čechů s největším majetkem je nejmladší. Podívejte se na vlastnické portfolio podnikatele, který patří k nejvlivnějším postavám tuzemského byznysu.
Daniel Křetínský
Daniel Křetínský | Foto: Milan Kammermayer

Kontroverze

S podnikáním Daniela Křetínského je spjato i několik kontroverzí, například zmiňované vlastnictví médií. Vlnu nevole vyvolala hlavně jeho akvizice podílu v Le Monde. Křetínský opakovaně prohlásil, že investice do jednoho z nejvýznamnějších francouzských listů je motivována ambicí podpořit tradiční žurnalistiku.

Novináři Le Monde přesto o jeho motivech pochybují a obávají se o svou nezávislost, asi dvě desítky lidí z novin odešly. Nelíbilo se jim také to, že jde o magnáta vydělávajícího na fosilních palivech.

List Le Monde dále zdůrazňoval, že média v Česku, která spadají pod Křetínského, nereferovala o sporech, které vstup tohoto vlastníka do francouzského média vyvolal. 

Pod Křetínského spadá mimo jiné server Info.cz, který se podle zjištění Aktuálně.cz podílel na vytváření lepšího obrazu komunistické Číny v Česku na objednávku agentury C&B Reputation Management. Tajnou kampaň platila úvěrová firma Home Credit vlastněná dalším českým miliardářem Petrem Kellnerem. 

Tehdejší vydavatel portálu Info.cz Tomáš Jirsa je zároveň majitelem agentury C&B. Po zveřejnění kauzy Home Credit skrytou kampaň částečně přiznal. Šéfredaktor Info.cz Michal Půr oznámil, že server nejspíše sám od Křetínského koupí. Křetínský však projekt financuje dále.

 

Právě se děje

Další zprávy