Máme se bát masa? Vše co potřebujete vědět o kauze pochybného polského hovězího

Ekonomika Ekonomika
8. 2. 2019 11:38
Polsko patří mezi největší vývozce masa v celé Evropské unii. Velkým odběratelem je například Velká Británie, ale také Česko. Podle odhadů šlo v roce 2017 na export 415 tisíc tun hovězího. V Evropě proto kauza, kdy se na trh dostalo z Polska maso z nemocných krav, způsobila velký poprask. Podle Evropské komise se maso pochybné kvality dostalo do 14 členských zemí unie. Přečtěte si otázky a odpovědi ohledně kauzy, která hýbe Českem i Evropou.
Foto: Jakub Plíhal

Závadná potravina z Polska tu není poprvé

V Česku se před lety dostala do podvědomí především kauza, kdy polské potraviny - především pak masné výrobky či pečivo - obsahovaly takzvanou technickou sůl. Pod nálepkou zdravotně nezávadné potravinářské soli totiž několik distributorů prodávalo sůl, která se používá k posypu silnic. Ta se přes mlékárny, pekárny a velkovýrobce uzenin dostala do obchodů nejen v Polsku, ale také do zemí, které polské potraviny odebírají.

Obě kauzy jsou podle expertů shodné v tom, že šlo o selhání jedince, případně úzké skupiny jedinců. Záměrně ve svých podnikatelských aktivitách porušili požadavky potravinového práva.

"Vzhledem k tomu, že jak u nás tak v kterékoli členské zemi EU platí stejná pravidla pro výkon státního dozoru nad potravinami, nemyslím, že by tyto kontrolní orgány fungovaly nějak odlišně," připomíná Kameník z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně.

 

Právě se děje

Další zprávy