Lidé bez práce zaměstnání vůbec nehledají, myslí si tři z pěti Čechů

ČTK ČTK
23. 7. 2019 17:25
Tři pětiny Čechů si myslí, že většina nezaměstnaných nemá zájem pracovat. Vyplývá to z červnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Je to dosud nejvyšší podíl, proti loňskému roku vzrostl o čtyři procentní body a proti roku 2012, kdy byl nejnižší, se více než ztrojnásobil. Nezaměstnanost v Česku letos v červnu stagnovala na 2,6 procenta, lidí bez práce bylo nejméně od května roku 1997.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Že nezaměstnaní nemají zájem pracovat, míní 61 procent dotázaných. Čtvrtina lidí se domnívá, že většina nezaměstnaných si není schopna sehnat vhodnou práci a necelá desetina vyjádřila názor, že většina nezaměstnaných nemůže sehnat žádnou práci.

Současnou míru nezaměstnanosti považuje za příliš vysokou desetina dotázaných, téměř tři pětiny ji vnímají jako přiměřenou a čtvrtina jako příliš nízkou. "Oproti minulému roku se hodnocení nezaměstnanosti nezměnilo," uvedlo CVVM.

Šetření rovněž ukázalo, že mezi lidmi převládá názor, že nezaměstnanost v Česku zůstane v příštích dvou letech přibližně na stejné úrovni. K tomuto názoru se přiklonila necelá polovina respondentů.

Necelá třetina Čechů se domnívá, že nezaměstnanost v příštích dvou letech poroste a desetina očekává další pokles nezaměstnanosti. "Což je trochu v rozporu se zjištěním, že dvě třetiny z nich mají názor, že nezaměstnaní nemají zájem pracovat," podotkli autoři průzkumu.

Jeho účastníci se také pokusili popsat situaci na trhu práce v místě jejich bydliště. Téměř desetina z nich považuje nalezení jakékoliv práce v místě bydliště za těžké a další tři procenta za úplně nemožné. Naopak asi čtvrtina dotázaných se domnívá, že najít vhodnou práci není žádný problém, a necelé tři pětiny lidí se vyjádřily, že v místě jejich bydliště je možné najít práci, ale je těžké najít vhodnou práci.

"Všechna zjištění dokazují, že respondenti reflektují současnou velice nízkou míru nezaměstnanosti v Česku, zároveň reflektují i její regionální diference," uzavřeli pracovníci CVVM.

Průzkum se uskutečnil od 8. do 17. června a zúčastnilo se ho 1024 obyvatel Česka ve věku od 15 let.

 

Právě se děje

Další zprávy