V Česku je nejméně uchazečů o práci za 22 let. Firmy už loví hlavně mezi cizinci

ČTK ČTK
Aktualizováno 9. 7. 2019 9:34
Nezaměstnanost v Česku letos v červnu stagnovala na 2,6 procenta. Uchazečů o práci oproti květnu mírně ubylo, a to asi o pět tisíc na 195 723. Nezaměstnaných díky tomu bylo nejméně od května roku 1997. Oznámil to v úterý Úřad práce ČR. Meziročně podíl nezaměstnaných klesl, loni v červnu činil 2,9 procenta. Počet volných míst naopak meziměsíčně i meziročně stoupl na 342 510. V předchozích čtyřech měsících letošního roku nezaměstnanost vytrvale klesala.
Podíl nezaměstnanost osob.
Podíl nezaměstnanost osob. | Foto: ÚP ČR

Nárůst nezaměstnanosti zaznamenal pracovní úřad v tomto roce pouze v lednu, kdy podíl lidí bez práce meziměsíčně stoupl na 3,3 procenta. V následujících měsících už ale nezaměstnanost jen klesala. Do konce května se tak snížila oproti lednu o 0,7 procentního bodu. Červnová stagnace nezaměstnanosti odpovídá dřívějším odhadům analytiků, podle kterých již na pracovním trhu nejsou volní lidé.

Okresy s nejvyšší nezaměstnaností:

Okres Podíl nezaměstnaných
Karviná 6,7 %
Ostrava-město 5 %
Most 4,8 %
Chomutov 4,7 %
Bruntál 4,6 %
Ústí nad Labem 4,4 %
Louny 4,2 %
Sokolov 3,9 %
Znojmo 3,9 %
Hodonín 3,9 %

"Nezaměstnanost je v Česku stále na rekordní hranici. Počet nezaměstnaných klesl pod hranici 200 tisíc, což je v tomto století vůbec poprvé. Zároveň je stále více volných pracovních míst. Společně s růstem mezd jsou u nás pro zaměstnance takřka ideální podmínky. Česko se tak stává zajímavou destinací i pro zahraniční pracovníky a tím nemyslím jen ty z východních zemí," říká Jana Mücková, ekonomka Bondster.

Okresy s nejnižší nezaměstnaností:

Okres Podíl nezaměstnaných
Praha-východ 1,1 %
Rychnov nad Kněžnou 1,1 %
Jindřichův Hradec 1,1 %
Pelhřimov 1,3 %
Plzeň-jih 1,4 %
Benešov 1,4 %
Praha-západ 1,4 %
Písek 1,5 %
Ústí nad Orlicí 1,5 %
Prachatice 1,5 %

Podle hlavního ekonoma Czech fund Lukáše Kovandy začne v příštím roce nezaměstnanost pomalu růst. "Míra nezaměstnanosti se však ocitá se na svém pomyslném dně. Další výraznější pokles už čekat nelze, maximálně o jednu či dvě desetinky procentního bodu, a to ještě letos," říká Kovanda.

V příštím roce už podle něj míra nezaměstnanosti mírně poroste, zejména kvůli ochabování průmyslové produkce, které škodí nepříznivá mezinárodní ekonomická situace, obchodní války či hrozba tvrdého brexitu.

 

Právě se děje

Další zprávy