Letos v létě na dovolenou vyrazí 45 procent Čechů, plánují ji i měsíce předem

ČTK ČTK
29. 7. 2024 11:56
Letos v létě na dovolenou vyrazí 45 procent Čechů, plánují ji i měsíce předem

Na dovolenou letos v létě vyrazí 45 procent Čechů. Více než třetina z nich dovolenou plánuje minimálně dva měsíce před jejím termínem, zhruba pětina ji plánuje týdny dopředu. Last-minute nabídek zájezdů nebo akčních letenek využije každý desátý. Přibližně 43 procent Čechů v létě na dovolenou nepojede, 12 procent se v první polovině července ještě rozmýšlelo. Vyplývá to ze dvou průzkumů, které v termínech 7. až 13. května a 3. až 11. července provedla agentura NMS Market Research.

Po Česku letos bude cestovat 49 procent Čechů, do zahraničí k moři vycestuje 48 procent lidí. Městská dovolená v porovnání se staršími generacemi nejvíce láká lidi do 26 let, větší vliv na výběr dovolené ale mají peníze.

Češi letos za dovolenou utratí průměrně 29 412 korun. Zhruba 70 procent Čechů s rozpočtem nižším než 20 tisíc korun plánuje dovolenou v Česku. Lidé s rozpočtem nad 50 tisíc korun se nejčastěji chystají k moři. Každý pátý Čech také na dovolené pracuje, zejména jde o podnikatele, živnostníky a vysokoškolsky vzdělané lidi.

Téměř polovina, 47 procent Čechů, na dovolenou jede s partnerem a dětmi. Zhruba třetina Čechů vycestuje v páru bez dětí. S dětmi bez partnera na dovolenou vyrazí 13 procent Čechů, častěji ženy. Cestování se skupinou přátel letos v létě zvolila čtvrtina lidí, častější je u mužů.

Zhruba pětina lidí na dovolenou vyrazí sama, nejčastěji to jsou lidé ve věku 18 až 26 let. "Mladé lidi neodradí od letní dovolené ani vidina toho, že budou cestovat sami. Třicet pět procent zástupců generace Z vyráží na cesty i v případě, že nemají s kým jet," uvedla Lucie Režná z NMS Market Research.

Pro přibližně 57 procent respondentů, kteří letos v létě na dovolenou nepojedou, je důvodem nedostatek peněz. Další téměř pětině v cestování brání zdravotní důvody. Zhruba devět procent lidí, kteří v létě nikam nepojedou, nemá rádo cestování. Stejné množství lidí uvedlo, že nemají s kým jet. Dalším důvodem pro nevycestování je letos v létě pro sedm procent lidí to, že na dovolenou buď jeli, nebo ještě pojedou mimo letní sezonu.

Květnového průzkumu agentury NMS Market Research se účastnilo 1324 respondentů, červencového 1304 respondentů ve věku nad 18 let.

 

Právě se děje

Další zprávy