Zkrachovalá Kuchyň na Pražském hradě vstává z mrtvých. Využije právní kličky

Ekonomika Ekonomika
7. 5. 2020 15:57
Restaurace Kuchyň ze společnosti Ambiente Tomáše Karpíška zkraje dubna ohlásila insolvenci, do níž ji zahnala koronavirová krize. Konec podniku se sídlem na Pražském hradě vyvolal značnou pozornost a ještě posílil obavy, kolik krachů restaurací si opatření proti pandemii asi vyžádají. Po měsíci je ale všechno jinak. Kuchyň vstoupila do jednání o záchranném plánu a příští týden otevře.

"Právníci specializující se na insolvenční právo nám doporučili využít takzvané ‘covidové‘ moratorium před započetím insolvenčního řízení. Tím získáváme čas potřebný pro jednání s věřiteli a vypracování návrhu na reorganizační plán," sdělil ve čtvrtek druhý spolumajitel Ambiente Daniel Kronďák.

Podnik podle Kronďáka v minulých týdnech jednal s Národní galerií o podmínkách nájmu a s bankou o odložení splátek úvěru. Kuchyň sídlí v Salmovském paláci, která patří právě státní Národní galerii.

Podnik od pondělí obnoví provoz pivní terasy, později - v návaznosti na uvolnění restrikcí - i samotnou restauraci, doufají její majitelé.

"Jsme rádi, že se naskytla tahle možnost, umožňuje nám po uvolnění restrikcí otevřít terasu s výčepem a připravit změny původního konceptu, který na Hrad přiláká Pražany i české turisty a uživí se," doplnil Karpíšek, který ještě v dubnu mluvil o tom, že konec podniku je definitivní.

Gastronomická síť Ambiente založila Kuchyň v roce 2018 jako podnik, který se bude specializovat na tradiční česká jídla. Závislá byla především na turistech ze zahraničí, i tím Karpíšek odůvodňoval v dubnu avizovaný konec restaurace.

Druhý spoluvlastník Kuchyně Filip Šimoník ale vzbudil rozruch svým textem, ve kterém viděl důvod neúspěchu jinde -  v aroganci a nezvládnutém ekonomickém modelu fungování.

 

Právě se děje

Další zprávy