Další krize se blíží, na koho udeří nejdříve a jak se připravit? Otázky a odpovědi

Iva Špačková Iva Špačková
14. 9. 2018 6:52
Před deseti lety padla ve Spojených státech v historicky největším bankrotu investiční banka Lehman Brothers a naplno tak rozpoutala světovou finanční krizi. Proč vznikla, proč zatopila celý svět a je možné se z ní poučit tak, aby se už podobná situace nikdy neopakovala? Základní otázky se pro laiky pokusila vysvětlit hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.
Finanční krize v roce 2008. Ilustrační snímek.
Finanční krize v roce 2008. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Kdy udeří další krize

  • Kdy nejpravděpodobněji udeří další krize a z jakého odvětví vzejde? 

Jak už jsem řekla, krize nelze předvídat. Lze tušit, vidět a dokumentovat dílčí problémy, jako bylo a stále je (dokonce větší) zadlužení vlád a domácností, rostoucí počet nesplácených úvěrů, ochlazení ekonomik, nedostatek lidí na trhu práce a s ním spojený enormní tlak na růst mezd, riziko obchodních válek, obavy z nepovedeného brexitu, finanční problémy rozvíjejících se ekonomik, prudké ochlazení Číny apod. 

Výše jmenované faktory jsou takzvané známé neznámé dle anglického pojmu "known unknowns". "Known unknowns" (například stále vysoké zadlužení) jsou všeobecně známým problémem. Pokud je nebudeme řešit, hrozí, jako se tomu stalo v roce 2007-8, že jeden problém přeroste do dalších problémů.

Z krize nekvalitních hypoték se stane finanční krize (obrovské ztráty bank z nekvalitních úvěrů), z ní krize důvěry (finanční instituce si nedůvěřovaly a přestaly si navzájem půjčovat) a vše to vede k hlubokému propadu ekonomiky. Jeden problém se jako škodlivý a zákeřný bacil šíří dál po celém organismu - ekonomice - a výsledkem je vše postihující recese

 

Právě se děje

Další zprávy