Další krize se blíží, na koho udeří nejdříve a jak se připravit? Otázky a odpovědi

Iva Špačková Iva Špačková
14. 9. 2018 6:52
Před deseti lety padla ve Spojených státech v historicky největším bankrotu investiční banka Lehman Brothers a naplno tak rozpoutala světovou finanční krizi. Proč vznikla, proč zatopila celý svět a je možné se z ní poučit tak, aby se už podobná situace nikdy neopakovala? Základní otázky se pro laiky pokusila vysvětlit hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.
Finanční krize v roce 2008. Ilustrační snímek.
Finanční krize v roce 2008. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Kdy udeří další krize - pokračování

Problém dnešní ekonomiky je v propojenosti všeho se vším. Globální finanční krize jasně ukázala, jak přerostlý finanční sektor může zasadit hlubokou ránu celé ekonomice, když ji odstaví od zdrojů - úvěrů, na které si ji ale sám naučil. 

Problém však může přiletět v podobě takzvané černé labutě úplně z jiné strany… pak máme co dělat s "unknown unknowns", s neznámými neznámými. Ty nelze předvídat vůbec, ani se na ně nelze připravit. 

Vzhledem ke všem signálům se obávám, že světová ekonomika má vrchol za sebou a míří do fáze zpomalení. To platí i pro českou ekonomiku. Jestli zpomalení přeroste v recesi, si zatím netroufnu odhadnout. Zatím víme o dílčích problémech, které mají potenciál a sílu společně s dalšími nepříznivými faktory recesi vyvolat. 

Krize tak můžete přijít opět z finančního sektoru vzhledem k výši dluhu. Krizi ale mohou dost dobře vyvolat i samotné státy, neboť jsou to ony, co se za poslední dekádu nejvíce zadlužily a jejich dluh stále roste. Může se objevit větší počet třeba i dílčích státních bankrotů především v rozvíjejících se ekonomikách, které prohlásí, že nejsou schopny zaplatit tu či onu emisi dluhopisu - a spustí to zemětřesení na finančních trzích. 

 

Právě se děje

Další zprávy