Další krize se blíží, na koho udeří nejdříve a jak se připravit? Otázky a odpovědi

Iva Špačková Iva Špačková
14. 9. 2018 6:52
Před deseti lety padla ve Spojených státech v historicky největším bankrotu investiční banka Lehman Brothers a naplno tak rozpoutala světovou finanční krizi. Proč vznikla, proč zatopila celý svět a je možné se z ní poučit tak, aby se už podobná situace nikdy neopakovala? Základní otázky se pro laiky pokusila vysvětlit hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.
Finanční krize v roce 2008. Ilustrační snímek.
Finanční krize v roce 2008. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Kdy udeří další krize - pokračování

Krize ale může také přijít z reálné ekonomiky - inovace a takzvaný Průmysl 4.0 může přinést takové změny, že je některé firmy a následně celé sektory a s nimi i celá ekonomika "neustojí".

Než vzniknou a etablují se nové firmy/sektory, může si ekonomika projít krutou recesí. Příkladem může být elektrifikace aut, která pokud bude překotná a uspíšená vládní intervencí (regulacemi či příliš výhodnou cenovou dotací), může vést k rychlému zániku sektorů, například dodavatelů dílů do aut se spalovacími motory.

Než se vytvoří nové firmy, dodávající komponenty do elektroaut, může celý ekosystém dodavatelů autoprůmyslu výrazně zeštíhlet. A to je příklad významného rizika pro Česko, ale i Slovensko, Německo, Španělsko, kde hraje automobilový průmysl důležitou roli. 

 

Právě se děje

Další zprávy